Ministři Plaga a Vojtěch zmírňují „pamlskovou vyhlášku“

čtvrtek 24. května 2018 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví návrh na zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky. Školní bufety a automaty tak budou moci rozšířit svou nabídku potravin pro školáky, a to už od nového školního roku.


Robert Plaga (msmt.cz)
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy už při přípravě takzvané pamlskové vyhlášky počítalo s tím, že po dvou letech vyhodnotí její účinnost a v případě potřeby změn přistoupí k určitým úpravám. Její zmírnění inicioval však o rok dříve po svém nástupu do funkce ministr Robert Plaga. „Již při svém nástupu jsem avizoval, že pamlsková vyhláška je postavena příliš represivně, z mých zkušeností vím, že represe příliš nepřináší. A věřím v zodpovědnost ředitelů škol a rodičů. Připravili jsme tedy společně s Ministerstvem zdravotnictví návrh zmírnění, který upravuje hodnoty potravin, materiál posíláme dnes do připomínkového řízení. Samozřejmě tím nerezignujeme na zdravé stravovací návyky, ale cesta represe k nim nevede. Věřím v uvážlivost ředitelů škol i rodičů,“ uvedl ministr školství Plaga.

Navrhovaná právní úprava počítá s úpravou limitů na obsah tuku, cukrů a soli v jednotlivých výrobcích tak, aby bylo ve školách možné nabízet a prodávat širší sortiment potravin, a to při současném respektování aktuálních výživových doporučení. „I já si myslím, že původní vyhláška byla skutečně velmi přísná a že si podle nastavených limitů nemohou děti koupit ani tvaroháček nebo rohlík s máslem. Proto jsme se domluvili s panem ministrem Plagou, že to změníme,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a pokračoval: „Díky navržené úpravě nutričních limitů dojde v určitých kategoriích potravin k rozšíření sortimentu nabízených výrobků, a to od výrobků pekařských přes mléčné až po různé šunky,“ dodal ministr Vojtěch.

Adam Vojtěch (mzcr.cz)
Do budoucna bude možné ve školním bufetu nebo automatu díky zvýšeným nutričním limitům nakoupit například kvalitní masné výrobky, zejména šunku nejvyšší jakosti, ochucené tvarohy nebo sýry. Dále půjde o běžné pečivo s významným podílem cereálií nebo olejnatých semen, typicky se jedná o šestizrnné, vícezrnné nebo rustikální pečivo, kostky s dýňovými nebo slunečnicovými semínky nebo jemné pečivo s vysokým podílem ovoce. Díky úpravě limitů budou bufety moci zařadit do nabídky a prodeje širší sortiment obložených pekařských výrobků například ve složení pečivo + máslo + šunka a/nebo sýr + zelenina nebo výrobky z ryb za předpokladu minimálního obsahu 50 gramů masa ve 100 gramech hotového výrobku. I upravené limity stále respektují aktuální platná výživová doporučení a složení výrobků včetně vyhovujících výživových údajů bude možné ověřit na obalu potravin.

V současnosti posílá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlášku do vnějšího připomínkového řízení, poté připomínky vyhodnotí a zapracuje. MŠMT předpokládá účinnost vyhlášky od začátku nového školního roku.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT a MZ

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.