Učitelská platfroma: Tomio Okamura v roli významného hosta na Terezínské tryzně? Jak se orientovat v takovém světě?

čtvrtek 24. května 2018 ·

S nedělní účastí předsedy SPD Tomia Okamury jakožto významného hosta nesouhlasí členové Učitelské platformy, která sdružuje učitele od mateřinek po vyšší odborné a umělecké školy. Podle učitelů nelze přehlížet, že na jedné straně Tomio Okamura buduje svůj politický kapitál na nenávisti a na straně druhé se hlásí k pietě mrtvých, kteří byli z nenávisti zavražděni.


Jako členové Učitelské platformy jsme pobouřeni způsobem, kterým se nakládá s památkou umučených obětí nacismu. Jsme pobouřeni účastí zástupců krajní pravice, jmenovitě Tomia Okamury a zástupců strany SPD a především významnou úlohou řečníka, kterou každoročně zastává předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Jaroslav Vodička ani Tomio Okamura nemají být na podobné akci přítomni v roli významných hostů, neboť svými postoji a skutky reprezentují relativizaci lidských práv, nebezpečnou nemoc, která postupně zachvacuje naši společnost.

Je to závažné právě proto, že taková, zprvu nenápadná relativizace a zatemňování hodnot stály na začátku katastrofy holokaustu.

Přítomnost těchto mužů při pietní připomínce obětí Terezínského ghetta je tak nejen výsměchem památce těchto obětí, ale také zároveň – a to nás jako učitele zodpovědné za výchovu dětí k demokratickým hodnotám znepokojuje dvojnásob – dalším momentem zmíněné relativizace. Jak se lze orientovat ve světě, kde se piety za oběti holokaustu účastní člověk, který svými postoji balancuje na hraně popírání holokaustu?

Zdroj: Tisková zpráva Učitelské platformy

2 komentářů:

PP řekl(a)...
24. května 2018 v 19:13  

To už je úplně smutné...

Kvaternion řekl(a)...
25. května 2018 v 11:34  

Ano, je smutné, že tu máme politiky, kteří by klidně zopakovali holokaust, a takové jako Vy, kteří je volí. Ale to je demokracie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.