Ministerstvo seznámí školy s novým způsobem financování

pondělí 14. května 2018 ·

Seminářem na pražském Jarově v pondělí 14. května odstartuje 2. kolo školení pro ředitele a další zástupce škol k reformě financování regionálního školství. Vedení MŠMT na nich seznámí zástupce škol se změnami, které školy čekají od ledna 2019 v souvislosti s novým způsobem rozdělování peněz na vzdělávání. Do 22. června se uskuteční celkem 11 seminářů pro zhruba 3000 účastníků.

Celodenní semináře budou rozdělené na dopolední blok pro mateřské a základní školy a školní družiny, odpolední blok pak pro střední a vyšší odborné školy. „Na seminářích ředitelům a dalším zástupcům škol představíme způsob, jakým budeme financovat práci pedagogů i nepedagogů. Seznámíme je také s tím, jak budeme počítat maximální počet vyučovacích hodin, které školám proplatíme. Zároveň školám ukážeme, jaké statistické údaje budou pro výpočty zásadní a na co si dát při jejich vykazování pozor,“ popsal průběh seminářů náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl.

Nový způsob financování regionálního školství začne být uplatňován od ledna 2019, školy tedy budou mít dostatek času se na změny připravit. Na spuštění reformy má MŠMT přislíbeno navýšení rozpočtu o více než 10 miliard korun. Do začátku nového školního roku by také měl být hotov orientační výpočet, kolik zaměstnanců pro zabezpečení výuky si bude moci škola dovolit.

„Nejedná se o revoluční změnu, ale o narovnání nespravedlivého systému rozdělování peněz. Každá škola, která bude mít organizované vzdělávání v rámci platných právních předpisů, dostane peníze na odměňování svých zaměstnanců podle svých reálných potřeb a podmínek pro výuku. Nový systém zohlední velikost a naplněnost školy, finanční náročnost daného oboru, potřebný provoz v družinách a tak dále. Ředitelé získají jistotu a jasná pravidla ohledně toho, s kolika penězi mohou počítat. Školy budou dostávat peníze z MŠMT prostřednictvím krajských úřadů v rámci jednoho balíčku,“ uvedla náměstkyně pro řízení ekonomické sekce Zuzana Matušková.

Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. května 2018 v 14:30  

dělníci v automobilce pobírají 4x větší plat než učitelé

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.