Kraje nemají zájem o peníze na obědy pro chudé děti. Pro desítky milionů hledá ministerstvo jiné využití.

pondělí 28. května 2018 ·

Na konci dubna ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) uzavíralo „přihlášky“ krajů do svého projektu obědů do škol pro příští školní rok. Ze 14 krajů jich mezi těmi, které si o dotaci na školní obědy řekly, pět chybí. Například Středočeši si stěžují, že rozdělování příspěvků na obědy je pro ně administrativně náročné. Reportáž přináší MF DNES.


„MPSV neposkytuje žádné finanční prostředky na řízení projektu a v působnosti Středočeského kraje je velké množství škol. Vzhledem k personálnímu obsazení odboru školství proto není možné projekt realizovat,“ shrnula důvody, proč se evropské peníze nedostanou například k dětem do Kladna, mluvčí kraje Nicol Lenertová. Přitom kraj nemá o tom, kolik dětí ve školním věku vyrůstá v sociálně znevýhodněných podmínkách, žádný přehled.

Projekt na školní obědy pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin má i ministerstvo školství. Běží už třetím rokem a ve srovnání s už zmíněným evropským projektem má zhruba poloviční rozpočet, rozděluje 30 milionů ročně. Na rozdíl od MPSV se ministerstvu školství po rozpačitých dvou letech už daří peníze mezi potřebné děti rozdělit. Ministerstvo školství totiž peníze neposílá přes kraje. Rozděluje je mezi tři neziskové organizace, které spolupracují přímo se školami. Podmínkou je, že zájem projeví škola.

Ani to není úplně samozřejmé, a to ze dvou důvodů. Brzdou může být zaprvé zřizovatel školy, tedy obvykle obec, a zadruhé často i vedení školy. „Ne každý má chuť do projektu jít, setkali jsme se i s názorem, že jde o neopodstatněné zvýhodňování některých dětí,“ říká Helena Balabánová z neziskové organizace Společně – Jekhetane, která financuje z prostředků ministerstva školství školní obědy na zhruba dvacítce škol na Ostravsku a v okolí Šumperka.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

jir řekl(a)...
28. května 2018 v 18:23  

Ministerstvo by se na to svoje sociální inženýrství mělo vykašlat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.