Učitelů ubývá. Absolventi pedagogických fakult nenahradí ani ty, kteří odcházejí do důchodu

pondělí 28. května 2018 ·

„Někde nemají problém sehnat učitele, ale jsou regiony, kde matikáře, češtináře nebo učitele pro první stupeň prostě sehnat nemohou,“ uvedla pro Právo místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. „Když se pak podíváte na věkový průměr učitelského sboru, tak je děsivý. Je jedním z nejstarších v OECD a pohybuje se kolem 48 let. Starší kolegové v důchodovém věku jsou mnohokrát schopnější, ale když se ze dne na den rozhodnou skončit, tak potom nemáme rezervy,“ dodala.

Markéta Seidlová (skolskeodbory.cz)
Absolventi pedagogických fakult se do kantořiny příliš nehrnou. Například tři největší univerzity – Karlova univerzita v Praze, Masarykova univerzita v Brně a Univerzita Palackého v Olomouci – vypustily loni do světa něco přes tisíc absolventů. „Tím by se poptávka asi nezaplnila, ale aspoň by to zalepilo tu díru. Ale podle průzkumů třeba jen tři čtvrtiny absolventů chtějí nastoupit do škol,“ dodala Seidlová.

Podle Seidlové ale absolventům často vadí, že nejsou na práci ve třídě dobře připraveni. „Absolventi volají po pozici uvádějícího učitele, který pomáhá začínajícím kolegům. Některé školy to už mají. Ale jinde je hodí do vody a ‚plav, jak umíš‘. Učitelé toho mají mnoho, jsou unavení a třeba nemají kapacitu na to, aby ještě vedli začínajícího učitele,“ vysvětlila.

Kolik učitelů chybí celkově, lze jen těžko odhadnout. Ministerstvo školství tyto informace nezjišťuje. „Uvědomujeme si potřebu sběru těchto dat, na druhou stranu nechceme školy zahlcovat zvýšenou administrativou, kterou s sebou podobná šetření přinášej í,“ sdělila Právu Adéla Klimešová z tiskového odboru školství.

Celý text naleznete v dnešním Právu

6 komentářů:

Petr řekl(a)...
28. května 2018 v 10:29  

Ano. Čeká nás do tří let to, co odboráři uslyší neradi. Je na čase přistoupit k významné liberalizaci zákona o pedagogických pracovnících a snížení regulace profese učitele.

Unknown řekl(a)...
28. května 2018 v 10:50  

po roce 2000 s poklesem populace celkově a s vrcholícím exodem mladých z pohraničí a vysočiny do prahy a okolí,došlo k prudkému poklesu žáků ve školách,na vesnicích ze tří tříd v ročníku na jednu ,v maloměstech ze tří na dvě a slučovalo se,propouštěni byli především kantoři středního věku-potencionální hrozba ředitele a mladí, posledních deset let byl stav zabetonovaný,míst nebylo,padesátníci dožívali do penze,nyní do ní dorazili,bývalá střední generace je počtem oslabena a mladí se nehrnou a nejednou chybí učitelé....

Tajný Učitel řekl(a)...
28. května 2018 v 13:02  

Je potřeba zpřísnit kritéria pro výkon povolání na Phd. Pak zbude hrstka nejlepších, kteří vzdělají davy jednou rukou.

tyrjir řekl(a)...
29. května 2018 v 10:26  

Neměly by, domnívám se, zaprodané školské odbory zase uspořádat nějakou akci v Betlémské kapli? Byla by to, myslím dobrá příležitost pravdivě říci, co jako přívěšek špidlosobotkovské ČSSD školské odbory dělaly posledních deset patnáct let.

Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2018/05/radek-sarkozi-skolstvi-o-zebracke-holi.html
http://www.ceskaskola.cz/2018/05/nechceme-sliby-ale-zavazny-plan.html?showComment=1527578559894#c459087430597005547

J.Týř

Kvaternion řekl(a)...
29. května 2018 v 12:54  

Petr: O snížení požadované kvalifikace učitelů by měli neradi slyšet především rodiče. Jenže těm je to jedno, a proto české školství vypadá, jak vypadá.

tyrjir řekl(a)...
1. června 2018 v 0:19  

Ten rozpočet vlastně navyšuje příjmy a výdaje téměř o sto tři miliardy a důraz je na důchody, školství, zdravotnictví a investice

řekl včera pan premiér o státním rozpočtu pro rok 2019, který už takto vložila ministryně financí do počítačového systému.

No vida. Snad poprvé tu máme školství před zdravotnictvím a dalšimi investicemi. To se našim slovutným školským odborům dosud nikdy,ani v té Betlémské kapli, nepodařilo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.