Anketa České školy: Změní se maturity? Ondřej Šteffl: Když nevíme, proč státní maturity děláme, jsou diskuse plané

čtvrtek 31. května 2018 ·

Česká škola oslovila učitele a teoretiky v anketě k aktuálnímu tématu – odvolání ředitele Cermatu Jiřího Zíky a novém startu diskuse o proměně statní maturity. Ptáme se:
1) Očekáváte, že odvolání ředitele Cermatu bude impulsem k diskusi o změně podoby státní maturity? 2) Vítáte takovou diskusi? Budete ji případně i iniciovat? 3) Jak by podle Vás měla v budoucnu maturita vypadat?
Odpovídá zakladatel společnosti Scio a sítě ScioŠkol Ondřej Šteffl.


Ondřej Šteffl (facebook.com)
Ondřej Šteffl:

1) Očekáváte, že odvolání ředitele Cermatu bude impulsem k diskusi o změně podoby státní maturity?

Odvolání pana Zíky problémy se státní maturitou rozhodně nevyřeší. Vadné úlohy jsou zcela okrajové. Když nevíme, proč státní maturity děláme, a tudíž ani nemůžeme vědět, zda ten cíl plníme, jsou diskuse plané. Bohužel mnoho diskutujících, ví přesně k čemu maturita je, a z toho v diskusích vycházejí. A pak se hádají s jinými, kteří také "ví přesně k čemu maturita je," akorát, že každý ví něco úplně jiného. Navíc diskutujeme zcela bez dat a informací. Neexistuje sebemenší náznak analýzy, co se za osm let změnilo, k lepšímu, k horšímu, na ZŠ, na SŠ, na VŠ, na trhu práce, ve společnosti. Nevíme nic a diskutujeme.

2) Vítáte takovou diskusi? Budete ji případně i iniciovat?

Nevítám, odvádí pozornost od mnohem závažnějších problémů vzdělávání v Česku.

3) Jak by podle Vás měla v budoucnu maturita vypadat?

Opakovně navrhuji nahradit státní maturitu Minimální středoškolskou zkouškou. Psal jsem o tom např. v roce 2012 zde: http://www.ceskaskola.cz/2012/07/ondrej-steffl-minimalni-stredoskolska.html a zde http://www.ceskaskola.cz/2012/06/ondrej-steffl-co-se-statnimi-maturitami.html.


V anketě zatím odpovídali Tomáš Feřtek, Veronika Valíková a Lenka Dohnalová, Radek Sárközi a Jiří Zajíček

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. května 2018 v 18:13  

děláme je nejspíš proto že z toho má někdo dobrý kšeft a mnozí přímo živnost

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.