Babišovy počty nevycházejí, peníze na levné jízdné budou resortům chybět

středa 18. dubna 2018 ·

Ty peníze jsme ušetřili, zopakoval několikrát premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), když ho někteří politici kritizovali za to, že sáhl do letošního rozpočtu. Přes osm miliard korun chce Babiš vzít ministerstvům a použít je na zlevněné jízdné pro studenty a důchodce, dále pak na škody způsobené suchem a mrazy nebo na opravy silnic a dálnic. Analýza údajů z jednotlivých ministerstev ukazuje, že odebrané miliardy nepocházejí jen z úspor a že peníze mohou jednotlivým resortům v budoucnu chybět. Například ministerstvo školství podle Babiše ušetřilo 300 milionů korun tím, že platilo členské poplatky v mezinárodních vědeckých institucích výhodným kurzem. Informují Hospodářské noviny.


Andrej Babiš (psp.cz)
„Tím, že posílila koruna, tak jsme ušetřili. Takže je to ušetřené absolutně,“ řekl Babiš minulý týden poslanci TOP 09 Dominiku Ferimu při interpelacích členů vlády.

Z údajů resortu školství je zřejmé, že roční poplatky jsou kolem 850 milionů korun. „Zpravidla se počítá s padesátihaléřovou rezervou vůči jednotce zahraniční měny,“ uvedl úřad, kolik činila úspora na kurzu koruny při hrazení poplatků. V takovém případě je to tedy zhruba 17 milionů. A i kdyby se podařilo dosáhnout úspory jedné koruny na kurzu eura, stále by se úspora nedostala výše než na 34 milionů, tedy něco přes desetinu toho, co uvádí premiér.

„Další úspora vznikla odložením povinnosti hradit poplatky u některých plánovaných aktivit,“ potvrdilo ministerstvo školství. To však fakticky už není úspora, pouze odložený závazek, jenž musí být jednou zaplacen.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.