Stav „problémových obyvatel“ Ústí nad Labem je katastrofální, varuje šéfka sociálky

sobota 7. dubna 2018 ·

„Druhou věcí je vzdělání dětí, které je alfou a omegou. Běžte ráno do rodiny na dávkách. Otec je opilý nebo zfetovaný, matka spí a děti samy se snaží připravit věci a jít do školy. Kdo neposílá děti do školy, měl by přijít o dětské přídavky, což kdysi platilo, ale potichu to bylo zrušeno,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Ivana Šťastná, vedoucí sociálního odboru v Ústí nad Labem. Šťastná navrhuje poslancům a ministerstvu změny v práci s „problémovými chudými lidmi“.


V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Co vám nejvíce vadí?

Dlouhodobě v Ústí narůstá počet problémových osob. Sociální pracovníci jsou trvale přetíženi obrovským nárůstem administrativy špatnou legislativou, kterou neustále svými metodikami ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšuje a mění. A úředníci odcházejí.

Jaká je situace konkrétně v Ústí nad Labem? Kolik vám chybí úředníků?

Nyní pět. Nejen kvůli tomu, že jsou přetěžováni, ale musí čelit nevybíravým nadávkám. V prosinci se dva kolegové nervově zhroutili vyčerpáním – jeden dal výpověď, druhý to snad zvládne. Stav obyvatel ve městě je katastrofální, do problémových oblastí se stěhují lidé z celé země a ze Slovenska. Do některých oblastí nemůžete poslat pracovnici samotnou, tak chodí ve dvou nebo rovnou s městskou policií, pokud je klient agresivní. Zatímco třeba v jižních Čechách má pracovnice na starosti zhruba 25 dětí, každá moje kolegyně má téměř 150 dětí. Neziskové organizace, do kterých se neustále posílají peníze, se starají zhruba o 45 dětí, a navíc nemají žádnou odpovědnost.

S čím tedy půjdete na ministerstvo? Co chcete rychle změnit?

Kromě zlepšení pracovních podmínek náborem nových pracovníků, zvýšením prestiže zaměstnání a benefity chci nabídnout konkrétní opatření. Lidé, kteří jsou tři a více let na sociálních dávkách a už ztratili pracovní návyky, prostě pracovat musí. Systém dávek hmotné nouze je i přes zpřísnění demotivující a dlouhodobě nezaměstnané nenutí aktivně si hledat práci. V Ústí jsou téměř čtyři tisíce lidí bez vzdělání, část je i negramotných, a tato masa lidí pracovat nebude. Je třeba najít systém, aby museli. Veřejná služba to však nezajistí.

Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Jaroš řekl(a)...
8. dubna 2018 v 16:02  

Jak Vám rozumím a to máme jen 1 žáka bez zájmu, který nesmí být vyloučen nehne s ním ani OSPOD, ani policie ani RZS, MŠMT na popisované problémy nereaguje. A tak musí učitelé denně vyslechnout (a být asertivní) řadu peprných urážek typu "Píčo. Rozkopnu ti hlavu. Dělat to nebudu. Nakopnu tě do břicha, až potratíš. ..."
Naštěstí má ředitel od 1.9. povinnost zaslat hlášení také na okr. st. zastupitelství, což je pro školu jediný opravdový nástroj k řešení problému s inkludovanými nepřizpůsobivými.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.