Pokud chci uživit rodinu musím pracovat minimálně na jeden a půl úvazku, říká učitel na pražském gymnáziu

sobota 7. dubna 2018 ·

„Jsem přesvědčený o tom, že dobrý kantor si žádnou autoritu vydobývat nemusí, prostě ji má. Studenti jsou dokonalým odrazem jeho schopností. Na hodině češtiny můžete samozřejmě uspat čtyřicet hadů, odkroutit si pár cvičeníček a přelouskat osnovy, ale můžete na to jít i zábavnější formou. Já se snažím tuhle konzervativní metodu ozvláštnit,“ říká v rozhovoru pro MF DNES Štěpán Lacina, učitel češtiny na pražském gymnáziu.


Lacina v rozhovoru mimo jiné říká:

Myslím si, že by se učitel neměl tolik přehlcovat. Ohraným argumentem většiny lidí je, že učitel má spoustu volného času, nekonečné prázdniny nebo se pět let snaží, a pak už jen jede z příprav. To ale samozřejmě není pravda. Všechny vědy se dynamicky mění. A pokud učitel chce být dobrý, musí respektovat nejen proměny ve svém oboru, ale navíc musí odezírat náladu z každé konkrétní třídy. Nelze aplikovat jeden mustr na všechny. Nejvýrazněji na sobě tedy asi cítím ten časový pres. Pokud chci uživit svou rodinu, musím pracovat minimálně na jeden a půl úvazku, jinak to bohužel nejde. Ale člověk není stroj, musí mít čas na regeneraci a načerpání inspirace.

Celý rozhovor naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.