Přijímačky na střední jsou strašák, letos byly ještě těžší než loni, kritizují žáci i učitelé

čtvrtek 19. dubna 2018 ·

Tak jako loni i letos vzbuzují přijímací zkoušky na střední školy emoce. Studenti si stěžují, že jsou plošné testy od Cermatu stále těžší. Učitelé a odborníci na školství poukazují na vyšší počet odborných termínů i časovou náročnost. Zkoušky navíc podle některých kritiků negativně ovlivňují výuku na druhém stupni základních škol. Místo znalostí využitelných v běžném životě se žáci biflují něco, co v reálu nevyužijí. Podle Cermatu mají testy smysl, jejich účelem je vybrat ty nejlepší studenty. Reportáž přináší Aktuálně.cz.


Ve kterém verši textu k písni Severní vítr od Zdeňka Svěráka se vyskytuje anafora, měli najít žáci pátých tříd základních škol v testu z češtiny při přijímacích zkouškách na víceletá gymnázia. Přestože termín anafora (opakování stejného slova na začátku po sobě jdoucích veršů) byl v testu vysvětlen, řada z nich se s tímto pojmem možná setkala poprvé. Na prvním stupni se učit nemusí.

Potvrzuje to i brněnská učitelka a školená hodnotitelka testů společnosti Cermat Ivana Zabelová Fabiánová. "Nemyslím si, že je to těžké pro deváťáky, ale včera jsem opravovala pětku a sedmičku, kde se mi zdálo, že tam jsou věci, se kterými se ty děti dosud nemusely ani setkat. V testu měli páťáci najít v básni anaforu. Když to bývá v maturitních testech, nevím, proč by to měli vědět žáci pátých tříd," řekla Aktuálně.cz.

Podobně náročná byla pro páťáky i úloha z matematiky číslo 6. "Jana si nahrála na několik CD všechny lekce angličtiny, a to postupně od první lekce do poslední. Jednotlivá CD zapIňovala rovněž v pořadí od prvního do posledního CD. Na každém CD je stejný počet lekcí. Lekce číslo 49 je v pořadí na pátém CD. Určete, kolik lekcí může být na jednom CD. Uveďte všechna možná řešení," stojí v zadání.

Ředitel Cermatu Jiří Zíka testy hájí s tím, že nemají ověřovat znalosti. "My nechceme, aby všichni prošli. My potřebujeme, aby testy rozlišovaly žáky od nuly až do 50 bodů. Opravdu to oddělí ty, kteří umí v daném čase úlohy zpracovat, od těch, kteří to neumí. Při přijetí nerozhoduje objem znalostí, ale pořadí," oponuje šéf Cermatu. Protože jsou testy pro všechny stejné, jsou podle něj stížnosti do značné míry irelevantní.

Celý text naleznete zde
Zadání přijímaček jsme zveřejnili zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. dubna 2018 v 7:38  

Těžší prijímačky. Že by se konečně něco měnilo k lepšímu. My jako učitelé SŠ vnímáme nárůst kvality žáků ze ZŠ. A to i u učňů.
Ta výuka pro život vedla jen k tomu, že žák neumí ani sečíst dvě čísla bez kalkulačky a vrcholem aplikace znalostí je hádání.

Q. E. D. řekl(a)...
19. dubna 2018 v 11:11  

V článku jsou citováni dva "experti": Feřtek a Botlík. Víc nepotřebuji vědět.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.