ODS uspěla s novelou rušící povinnost přijímat dvouleté děti do školky

čtvrtek 12. dubna 2018 ·

Po pětihodinové diskusi poslala Sněmovna do dalšího kola schvalování změnu školského zákona, kterou připravili poslanci ODS. Díky ní by mateřské školy nemusely od roku 2020 povinně přijímat i dvouleté děti. Záleželo by nadále na jejich rozhodnutí, zda přijmou děti mladší tří let. Změna zákona prošla prvním čtením. Návrh ČSSD na zamítnutí novely dolní komora nepřijala, pro bylo jen sedm sociálních demokratů z dvanácti přítomných. Informuje ČTK.


Zastánci návrhu argumentovali zejména tím, že školky na dvouleté děti nejsou připraveny a obce na rozšíření jejich kapacit nemají peníze. Sociální demokraté namítali, že dvouleté děti jsou ve školkách už nyní a do budoucna by v nich měly mít garantována místa. Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uváděla, že už nyní je ve školkách 45.000 dvouletých dětí. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) jsou to děti, které měly či budou mít tři roky během nynějšího školního roku.

Poslanec STAN Vít Rakušan uvedl, že školky nejsou uzpůsobeny na to, aby je navštěvovaly děti dvouleté. Ve školkách nejsou místa například na jejich přebalování, učitelky se takto malým dětem nemohou věnovat přednostně na úkor dětí starších. Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová prohlásila, že "reálně dvouleté děti vzdělávat nelze" a že by měly být umísťovány do jeslí. Podle Aleny Gajdůškové (ČSSD) "do tří let věku dítěte je třeba rozvíjet jeho osobnost".

Sociální demokraté podobně jako lidovci slibovali předložení vlastní novely, která by řešila možnost umístění malých dětí například v dětských skupinách místo ve školkách.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.