Konkurzy na ředitele jsou zmanipulované, tvrdí šéfové škol i člen komise

pondělí 16. dubna 2018 ·

V průměru až osm z deseti aktuálních konkurzů na místa ředitelů škol v Královéhradeckém kraji je údajně zmanipulováno. Tvrdí to někteří svědci konkurzů, obavy potvrzují i stávající šéfové škol a podpořil je dokonce člen komise pro rozvoj školství. První várku ředitelů má rada kraje vybrat dnes. Redakci MF DNES nezávisle na sobě oslovili tři lidé, kteří mají silné podezření, že některé konkurzy jsou zmanipulované a vítězové jsou předem známí.


Martina Berdychová (vychodocesi2.cz)
Tyto domněnky podpořili i někteří ředitelé škol, a dokonce i člen komise Rady Královéhradeckého kraje pro rozvoj školství. Všichni z nich si z pochopitelných důvodů a obav ze msty přejí zůstat v anonymitě. Přestože redakce MF DNES zná i některá jména údajně jistých ředitelů, které vybrala konkurzní komise, nezveřejní ani je.

„U nás na škole už byl člověk, který byl kádrovou rezervou, byl na konkurz pečlivě připravován a dlouho dopředu se vědělo, že konkurz s jistotou vyhraje,“ řekl ředitel školy, která má dostat nového šéfa již v první vlně.

„Manipulace mohu stoprocentně vyloučit a nechápu, kde někdo může čerpat takové podněty. Ostatně vám nepotvrdím ani žádné jméno, protože jednání konkurzů jsou již uzavřena, jsou neveřejná a všichni, kdo se jich účastnili, jsou vázáni mlčenlivostí až do ukončení, tedy do jmenování rady,“ ohradila se náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši) a zdůraznila, že si údajné zvýhodňování některého z uchazečů o místo ředitele nedovede představit.

MF DNES se však podařilo získat svědectví jednoho z přísedících členů komise, který bez obalu popsal, jak jeden „cinknutý“ konkurz vypadal. „Z pěti členů komise dva hlasovali, že ten člověk vůbec není vhodný pro místo ředitele a konkurzu by se ani neměl účastnit. Jenže zbývající tři jej rovnou doporučili jako nejlepšího, tedy za ředitele. Je to docela jednoduché, paní Berdychová a vedoucí školského odboru si s sebou vezmou jakéhokoli spřízněného člověka - většinou ředitele jiné školy, který se buď hlásí do konkurzu, nebo žádá kraj o dotaci - a další dva nemají šanci nic změnit. Už jsem měl dopředu informace, že ten uchazeč je domluvený ‚kůň‘, což se jen potvrdilo,“ uvedl zdroj redakce.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
16. dubna 2018 v 20:56  

Koho umístí výběrová komise na nějaké místo je úplně jedno, v podstatě jsou to taková malá divadélka. Sejde se poměrně početná partička a ta vytvoří pořadí. O tom kdo skutečně vstoupí do ředitelny jako vítěz, ale ze zákona nakonec rozhoduje zřizovatel, tedy rada města nebo kraje. Takže výběrová komise je jenom síto, kterým nemusí každý projít. Dále už záleží na zřizovateli a pořadí určené komisí je jen a pouze doporučení! Takže trochu netuším, o čem ten článek vlastně je.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.