Kateřina Valachová: Zrušení jeslí byla chyba. Jedinou cestou jsou teď dětské skupiny

pondělí 30. dubna 2018 ·

„Jedna část politiků říká, že předškolní vzdělávání všech dětí mladších tří let je škodlivé. Další část politiků, z mého pohledu větší skupina, říká: škodlivé to není, ale je podle selského rozumu jasné, že děti mladší tří let potřebují jiné podmínky. Z mého pohledu je správný druhý názor. Myslím si, že je tady příležitost jednak zlepšit financování mateřských škol, za druhé zlepšit podmínky všech dětí a za třetí, aby si v garanci míst od roku 2020 podaly ruce mateřské školy a dětské skupiny. Může vzniknout stav, ve kterém si mateřské školy "ponechají" děti, které mají tři roky do konce kalendářního roku, a naopak obce budou zřizovat dětské skupiny pro děti mladší. Tím nezatížíme školky nad únosnou míru, ale splníme zároveň společenskou objednávku,“ říká Kateřina Valachová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.


Kateřina Valachová (facebook.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Byl tedy původní záměr chybou?

Musím znovu zopakovat, že já jako ministryně a minulá vláda z hlediska vládního návrhu jsme především prosadily, a na to se trošku zapomíná, postupné zavedení garance míst pro děti od tří a čtyř let. Byla kolem toho taky velká mela, ale já jsem ráda, že děti tříleté a čtyřleté mají jistotu místa v mateřské škole ve svém bydlišti. To byla garance míst, která stála za to prosadit. To byl krok vlády.

Co se týká dvouletých dětí, tak to byl krok, který se stal až na půdě Poslanecké sněmovny skrze poslanecký návrh. Vláda a já jako ministryně jsme se s tím musely popasovat. To, co jsme si s obcemi slíbili, se plnilo. Do mateřských škol už na navýšení kapacit zamířily miliardy korun. Je to také o zlepšení podmínek, co chtějí hygienici, hasiči, stavební úřady. Chtěla bych upozornit, že z ledna 2017 pochází podrobný manuál pro mateřské školy, ne všechny s ním ale pracují.

Myslíte si, že stát stihne dětské skupiny zahrnout "pod svá křídla" a začne je financovat dřív, než skončí evropské dotace?

Politici nemluví o tom, že většina dětských skupin je na území Prahy a středních Čech. To znamená, že šance na ostatních územích republiky se rovná nule. Tohle není úplně fér. Stejně tak není fér nepřiznat veřejnosti, že mateřské školy jsou nedostatečně financovány, a já věřím, že to skončí 1. ledna 2019 na základě mnou prosazeného nového financování škol. Dětské skupiny jsou ale v tuto chvíli financovány z národních zdrojů jednou velkou nulou. Všechno je placeno z evropských peněz a po roce 2020 se neví vůbec nic, co se s dětskými skupinami stane. Asi je i fér vyzvat vládu ke krokům, aby všichni měli jistotu, že za dva roky nebude všechno jinak. Teď je vhodná doba najít shodu mezi mateřskými školami a dětskými skupinami a propojit péči o děti mezi druhým a třetím rokem.

Nebyla tedy chyba, že se od roku 2014 zrušily jesle?

To rozhodně byla chyba, že se jesle zrušily. Musím si šťouchnout přece jen do kolegů z ODS, kteří navrhují zrušení garance míst pro dvouleté děti. Zrušením se ještě žádný problém nevyřešil. ODS už zrušila jesle. Docela mě baví, když se tady zase z úst kolegů z ODS volá, že se jesle mají znovu zavést a síť dobudovat. Asi každý ví, že to je nesmysl. Jedinou cestou jsou teď dětské skupiny. Odborná veřejnost se shoduje na tom, že dětské skupiny by měly být pro děti do tří let a naopak mateřské školy od tří let. A mezi tím druhým a třetím rokem by si měly podat ruce.

Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.