Učitelka Andrea Tláskalová: Je důležité, aby rodiče a učitelé byli spojenci. Proto jsme založili rodičovskou kavárnu

pondělí 30. dubna 2018 ·

Polidštit učitele v očích rodičů a navázat příjemnou spolupráci. To je podle učitelky Andrey Tláskalové ze základní školy ve Zbirohu hlavní účel rodičovské kavárny, při níž se ve škole pravidelně scházejí pedagogové s rodiči. Probírají spolu důležitá témata z výchovy a vzdělávání, anebo si prostě povídají. Ale i vyměňují recepty na koláče. Rozhovor přináší server Rodiče vítáni.


Andrea Tláskalová (rodicevitani.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co vás vedlo k založení rodičovské kavárny?

 Inspiraci jsem získala před třemi lety na Eduforu, což je takové setkání učitelů a didaktiků. Já jsem tam za naši školu prezentovala projekt týkající se vytváření vztahu k místu a pan učitel Šedivý ze základní školy v Dobřanech zase rodičovské kavárny. Líbila se mi myšlenka neformálního setkávání s rodiči na půdě školy a jako výchovný poradce jsem se to rozhodla založit i u nás.

K čemu je dobré rodičovskou kavárnu mít?

 Beru kavárny především jako prostředek k „polidštění“ učitelů v očích rodičů a jako dobrý způsob, jak navodit spolupracující atmosféru. Je velice důležité, aby se rodiče a učitelé vzájemně vnímali jako spojenci v rozvoji dětí. No a pak je tu samozřejmě obsah kaváren – je skvělé, pokud se podaří předat rodičům informace, které jim s výchovou a vzděláváním pomůžou. Rodiče kavárny využívají i k běžnému popovídání s jednotlivými učiteli o aktuálních starostech i radostech.

Jakým tématům se v rámci rodičovských kaváren obvykle věnujete?

 Vybíráme především témata z oblasti prevence a výchovného poradenství. Snažíme se také představovat nové metody ve výuce. První rok jsme témata otevírali vždy filmem z Jednoho světa na školách – věnovali jsme se drogám, šikaně, kyberšikaně. Rodiče od nás dostali i kódy na doma, aby se na filmy mohli podívat znovu se svými dětmi.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. dubna 2018 v 20:07  

zkuste taky společnou saunu,skvělé!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.