Zemřela Linda Brownová, jejíž případ ukončil segregaci černochů v amerických školách

úterý 27. března 2018 ·

Ve věku 76 let zemřela Linda Brownová, která stála v centru sporu o právo černochů chodit do společné školy s bílými. V roce 1954 rozhodl Nejvyšší soud USA, že segregace ve školství je nepřípustná. O smrti Lindy Brownové referují světová média.

Otec Lindy Oliver Brown chtěl, aby jeho dcera v roce 1951 začala chodit v kansaském městě Topeka do školy nedaleko bydliště.

ˇkola, která byla v té době výhradně bělošská, odmítla černošku Lindu přijmout. Devítileté Lindě bylo doporučeno, aby se zapsala do afroamerické školy, která však byla více než 3 kilometry od místa bydliště. Tam se musela dostat sama autobusem.

Oliver Brown se s tím nechtěl smířit, proto se obrátil na soud. Stal se jedním ze 13 žalobců proti škole.

A otevřel tak přelomový soudní spor známý jako Brown v. Board of Education.


Zprávu ČTK naleznete zde
Zprávu The Guardian naleznete zde
Informace Wikipedie o "Brown v. Board of Education" naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.