Ministr školství ke Dni učitelů

středa 28. března 2018 ·

„Právě odkaz Učitele národů nám ale připomíná, že i když se žáci učí místo latiny angličtinu a místo na tabuli píší do tabletu, podstata práce učitele stojí na neměnných základech: učitel je pro žáka průvodcem světem vzdělávání, měl by zohlednit individuální schopnosti každého dítěte a žáci by měli vědomosti získávat na základě vlastního poznání a zkušeností. Především je ale třeba žáky naučit, že vzdělávání nikdy nekončí a člověk by se měl učit po celý život,“ píše mimo jiné ministr školství Robert Plaga ke Dni učitelů.


Robert Plaga (msmt.cz)
V dnešním stále se zrychlujícím světě platí tato teze o celoživotním učení víc než kdy jindy. Když jsem v 80. letech chodil na základní školu já, učili nás, že pro budoucnost této země bude klíčové hutnictví a těžký průmysl. Dnes učíme žáky těžit spíše informační zdroje a namísto kouřících továren hrají ve světě i u nás prim inovativní služby a flexibilní technologické firmy. Abychom drželi krok s měnícími se požadavky na znalosti a dovednosti, je nutné průběžně revidovat obsah učiva a připravovat revize rámcových vzdělávacích programů. Nově by se mělo změnit například digitální vzdělávání, ale třeba i výuka matematiky. Poslání učitele ale bude i s měnícími se poznatky stále stejné: dát žákům pevný znalostní základ, na kterém budou moci rozvíjet vlastní myšlenky a názory, podpořit v nich touhu po vzdělání a naučit je kritickému a samostatnému myšlení. Naplnění tohoto krásného poslání je v dynamicky se vyvíjejícím světě přehlceném informacemi stále obtížnější.

Právě učitelé a vzdělávací instituce byli a jsou nositeli mnoha změn. Je proto třeba zajistit učitelskému povolání co nejlepší podmínky, atraktivitu a prestiž, kterou si zaslouží. Jsem rád, že se naše politická reprezentace průřezově shoduje na tom, že podfinancování českého školství je třeba rychle řešit. Do roku 2020 je proto naším společným cílem, aby plat učitele dosáhl na 130 % průměrné mzdy v České republice. Vychovávat budoucí generace je totiž nanejvýš zodpovědný úkol, a tomu musí odpovídat i odměna.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.