Stát pomáhá propuštěným vězňům více, než dětem vycházejícím z dětských domovů. Ministerstvo proto chystá změnu zákona

pátek 23. března 2018 ·

„Stát selhává při přechodu mladých lidí z dětských domovů do praktického života. Bez možností, které mají děti z normálních rodin, jsou do života kolikrát vrženi bez pomoci. Zatímco probační služba dobře funguje například u lidí, kteří vyšli z vězení, zůstává otázkou, proč něco podobného nedokážeme zákonem upravit u dětí, které za své osudy nemohou,“ upozornil senátor Jiří Šesták, který k tématu inicioval setkání na půdě Senátu. Informují Hospodářské noviny.


Jiří Šesták (senat.cz)
Ročně vychází v Česku z dětských domovů kolem tisícovky mladých, kteří se musí osamostatnit. Řadě z nich k tomu pomáhají projekty, jako je pobytová sociální služba Dům na půl cesty, či přístup jednotlivých dětských domovů. Statistiky jsou ale znepokojující – ministerstvo vnitra například eviduje, že kolem 70 procent bezdomovců prošlo dětským domovem.

Podle šéfky sdružení Mimo domov Kláry Chábové chybí terénní pracovníci, kteří by děti provedli nejkrizovější situací, tedy prvními dvěma lety osamostatňování. Zároveň připomíná, že je potřeba posílit přípravu v samotných dětských domovech, jednorázové kurzy nestačí. Dětem v ústavech podle ní chybí také psychoterapeutická péče.

Naději na změnu situace teď nabízí novela zákona, který péči v dětských domovech upravuje. Ta právě vzniká na ministerstvu školství.

Celý text naleznete v dnešních Hospodářských novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.