Platy mají přednost před změnou financování škol

pátek 23. března 2018 ·

Navyšování platů učitelů by mělo mít přednost před reformou financování regionálního školství. Pokud resort v rozpočtu na příští rok nebude mít peníze na obojí zároveň, tak by se změny ve financování školství měly odložit, jak navrhuje ministerstvo. Shodli se na tom zástupci školské tripartity. Podle ministra v demisi Roberta Plagy (ANO) by na platy i reformu financování bylo potřeba téměř 30 miliard korun. Informuje ČTK.

Robert Plaga (msmt.cz)
Na platy učitelů i nepedagogů ve školství se ministerstvo pro příští rok bude snažit vyjednat 17 miliard korun navíc. Reforma placení škol by měla stát dalších zhruba 10,5 miliardy korun, uvedl ministr. Reforma by měla odstranit rozdíly v nerovném postavení obdobných škol v různých krajích, které by od ledna 2019 měly dostávat peníze podle počtu odučených hodin, ne žáků.

"Bylo přijato usnesení, které říká, že v případě, že nebude zajištěn dostatek prostředků na navýšení platů a změnu financování regionálního školství v roce 2019, tak malá tripartita souhlasí s odkladem o jeden rok s tím, že ve střednědobých rámcích musí být záruky, že prostředky budou v rozpočtu školství pro rok 2020," řekl Plaga.

Proti odkladu reformy se vyjádřilo Sdružení místních samospráv ČR. Školy podle něj kvůli novým požadavkům musely v posledních letech zvýšit výkony a počty pedagogických pracovníků a řada z nich kvůli tomu podle sdružení stojí na pokraji vážných finančních problémů.

Celý text naleznete zde
Tiskovou zprávu MŠMT naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.