S ředitelem jsou spokojeni zřizovatel, učitelé i rodiče, ČŠI chce konkurz. Obec proto navrhuje změnu školského zákona

pondělí 5. března 2018 ·

Potvrdit ředitele všech čtyř chodovských základních škol ve funkci i pro dalších šest let byl záměr chodovské radnice. Velké pozdvižení proto způsobil nenápadný dopis z České školní inspekce. Ta totiž podala návrh na vyhlášení konkurzu na ředitele Základní školy ve Školní ulici, kterou už řadu let vede Milan Kovářík. I když s tím radní nesouhlasí, konkurz podle školského zákona na základě tohoto podnětu vyhlásit musí. ČŠI přitom nemusí svůj návrh nijak zdůvodňovat. Informuje MF DNES.


Patrik Pizinger (mestochodov.cz)
Za „svého“ ředitele se postavil kompletní učitelský sbor i pedagogové z ostatních chodovských základek. Pod petici, která požaduje ponechání Milana Kováříka ve funkci, se ovšem podepsaly i na dvě stovky rodičů dětí.

O spokojenosti rodičů svědčí podle starosty Patrika Pizingera i fakt, že na školu ve Školní ulici přihlašují nejvíce prvňáčků z celého Chodova. „Tímto krokem podle našeho názoru Česká školní inspekce zasáhla do práv města jako zřizovatele školy. Zastupitelstvo s návrhem na vypsání konkurzu nesouhlasí, tento krok má ovšem pouze deklamativní váhu,“ rozohnil se starosta Chodova. Česká školní inspekce nemusí ze zákona návrh vysvětlovat.

Právě proto, že zákon umožňuje vydat návrh na vyhlášení konkurzu bez jakéhokoliv vysvětlení, vede Patrika Pizingera k cestě na ministerstvo školství. „Budeme iniciovat změnu školského zákona, respektive jeho paragrafu 166, o který v tomto případě jde tak, aby napříště součástí návrhu bylo i vysvětlení,“ dodal starosta Chodova.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

2 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
5. března 2018 v 20:09  

Je to jen ukázka, že rozdělení kompetencí ve školství je hodně mimo mísu. Jako kdyby drážní inspekce rozhodovala o jízdních řádech. No. Ale přejí hodně štěstí pro boj s větrnými mlýny.
Spíš se bojím, že pan inspekcí nechtěný ředitel bude u konkurzu schválně přidržen na lopatkách. Pokud ne, stejně si ho může zřizovatel znovu vybrat, na pořadí konkurzu naštěstí zatím nezáleží. Tedy dokud i tohle nějaký pako nezmění. Potom už budou ředitelé přímo dosazování školní inspekcí. Taková demokracie v praxi.

tyrjir řekl(a)...
6. března 2018 v 13:13  



ČŠI JE PROGRAMOVĚ IDEOLOGICKO RÁDOBY VIZIONÁŘSKÁ ORGANIZACE ZANEDBÁVAJÍCÍ SVÉ HLAVNÍ POSLÁNÍ - PÉČI O KVALITU ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Od roku 2015 má ČŠI pro hodnocení škol tato oficiální kritéria:

Podle nového rámce by se inspekce ve školách měla zaměřit zejména na oblasti:

vize školy
kvalita školního vzdělávacího programu
způsob komunikace mezi aktéry vzdělávání (škola – žák – rodič)
vytváření vhodného klimatu pro vzdělávání a výchovu ve školách
spolupráce s vnějšími partnery
pedagogické vedení školy s důrazem na výše uvedené kvality
profesní rozvoj učitelů
spolupráce mezi učiteli
rozvoj demokratických a občanských hodnot


http://www.eduin.cz/tiskove-zpravy/tiskova-zprava-kvalitni-skola-podle-ceske-skolni-inspekce/

Vidíte tam někde mezi těmi úřednicko ideologicko klimatologickými kritérii kvalitu vzdělávání to jest hlavního poslání škol?

Zvrácený ideologicko metodologický přístup ČŠI k podstatě její práce je, myslím, vidět v mnoha dalších věcech
, například:

http://www.eduin.cz/clanky/denik-cz-s-tomasem-zatloukalem-o-skolni-inspekci-a-spolecnem-vzdelavani/

http://www.ceskaskola.cz/2015/11/jak-odhalit-soucasnou-propagandu-clovek.html

I to, že ČŠI toleruje spolu s MŠMT ve školách ideologickou propagandu ze zahraničí placené "neziskovky" Člověk v tísni (včetně tzv. voleb nanečisto pořádaných vždy a jen krátce před občanskými volbami), je toho, myslím, dokladem.


J.Týř


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.