Andrea Hlubučková: Zabijácké kreativní sady. (O povzbuzování a zabíjení tvořivosti ve škole)

pondělí 5. března 2018 ·

Jedno téma, jeden čas, jeden záměr, dva přístupy, dva výsledky. Jeden z přístupů ke kreativitě v našem současném školském systému kreativitu povzbuzuje, druhý zabíjí, i když si to milé paní učitelky vůbec neuvědomují.


Andrea Hlubučková (linkedin.com)
Šestiletý chlapec měl v celkem slušné státní školce hodinu „tvoření“ na téma jaro. Bylo potřeba, aby rodiče přispěli 30 Kč na kreativní sadu. Co to je jsem se dozvěděla, až když donesl výsledné dílko.

Kreativní sada je, kdybyste náhodou nevěděli, pytlíček s kousky materiálů a s návodem. Když vše správně sestavíte a slepíte podle návodu, získáte pěkný předmět. Konkrétně tohle byly dvě hnědé polystyrenové koule, menší a větší, k tomu kousínky plsti a trochu umělé slámy. Fikaný výrobce dokonce přibalil i kousky tupé špejle a dvě plastová očka. Návod říkal, že slepením koulí získáte velikonočního zajíčka, kterého dozdobíte plstí (to budou uši a tlapky), pak jej přilepíte na karton, ten natřete lepidlem, přitisknete na něj umělou slámu a velikonoční dekorace je na světě. Hurá, jste tvořílci, jste kreativní.

Výsledného zajíčka umatlaného od lepidla zaneprázdnění rodiče samozřejmě pochválí, jsou spokojeni, že děti něco dělají rukama. Nicméně tvořivost v tomto počínání marně hledám. Je to spíš vedení k poslušnosti, k co nejotročtějšímu následování návodů, tedy k tomu, co je pravým opakem tvořivosti (kreativity). Paní učitelky tak spíše vychovají poslušného dělníka z montovny než kreativního samostatně uvažujícího jedince.

Druhý příklad je z lesní školky, hodina „tvoření“ pro předškoláky na téma jaro. Příspěvek 30 Kč tentokrát nebyl, jelikož se rozplynul v pravidelném školném. Chlapec přinesl po celém odpoledni věnovaném kreativním činnostem kus klacku, pomalovaný různobarevnými pruhy. Součástí tvoření totiž byl i dramatický projev, písničky, vymýšlení příběhů, rozvíjení pohybu a tanec, tedy činnosti nehmotné.

Když rodiče pátrali, co že klacek znamená, chlapec prohodil něco jako „had“ a více věc neřešil. Klacek odpočíval na stole, další den se ptala babička na návštěvě, co že to je. Chlapec prohodil „asi pistol“ a šel po svém. Klacek jsem umístila do knihovny, rychle se na něj zapomnělo. Při úklidu o pár dní později už chlapec klacek před vyhozením bránil slovy „To je moje Mojžíšova hůl“. Předmět měl mnoho podob a mnoho funkcí, některé byly dílem okamžiku - tedy během tvořivé dílny - jiné byly vygenerovány na základě nutnosti odpovědět na dotěrné dotazy, jiné funkce by nabraly časem. Klacek na rozdíl od polystyrenového zajíčka mám dodnes, celkem posloužil jako zarážka na knížky a také na vyšťourávání předmětů zpod sedačky.

Až budete chtít sami či s dětmi tvořit, tedy ne montovat, ale vymýšlet, vyrábět, objevovat, rozvíjet představivost, zkuste opustit předem připravené návody, které tvořivost zabíjejí, a vydejte se na pole neprobádané, do sfér, které vám nikdo nevytyčil, které si musíte osahat, ohraničit a pojmenovat sami. Tam najdete tvořivost.

Se souhlasem autorky převzato z jejího blogu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.