Předseda České advokátní komory: Právní bezvědomí je hluboké, lidé jsou manipulovatelní. Pomoci mají i advokáti ve školách

pondělí 19. března 2018 ·

„Připravujeme projekt, pracovně nazvaný Advokáti do škol. Se zástupci jiných právnických stavů debatuji o vytvoření skupiny, jež sepíše pro základní či střední školy něco jako právní desatero, respektive dvacatero. Musí to být popsáno populárně, třeba formou fejetonů nebo zprávy o konkrétní kauze. Ale aby to mělo správný efekt, musí se výuka právní gramotnosti dostat do osnov. A to je náš další plán. Vejdeme v jednání s ministerstvem školství, s poslanci… Dokud bude právní bezvědomí hluboké jako dnes, tak budou lidé lehce manipulovatelní a základní principy právního státu budou stále v ohrožení,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek.

Vladimír Jirousek (twitter.com)

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

To si ale vyžádá spojení sil různých právnických profesí. Jak na to s nimi půjdete?

Hodně teď mluvím s kolegy z jiných profesí a říkám jim, že když jsme dospěli v budování demokracie tam, kde nyní bohužel jsme, a vidíme, co všechno se ještě dít může, tak pojďme na žabomyší války mezi sebou zapomenout a pojďme podporovat principy postavení a poslání toho druhého, ať jsou pilíře justice jednou provždy pevné a nedotknutelné. Uvidíme, jak se nám bude dařit v reálu.

To souvisí i s kárnými řízeními proti advokátům. Stoupá, či klesá jejich počet? Jak je komora přísná v trestání advokátů, kteří jdou „za hranu“?

Jen za čtyři měsíce, co jsem zpátky v čele ČAK, jsme pozastavili výkon advokacie v pěti případech. Čtyři advokáty jsme vyškrtli nadobro. Každý rok máme zhruba 1500 stížností na advokáty, z toho se rekrutuje zhruba 160 žalob, a z toho je zhruba 80 kárně potrestaných advokátů, včetně několika trestů nejvyšších, což znamená zákaz výkonu profese.

Co stojí za tímto počtem kárných řízení?

Pořád musíme mít na paměti, že jsme liberálním stavem, který se v určitých sférách a obdobích přelil až do stavu ultraliberálního. Vždycky připomínám, že můj předchůdce Karel Čermák vycházel z toho předpokladu, že každý stav, a zdůrazňuji každý, má deset procent hlupáků a lumpů. Svého času jsem mu říkal, že je ještě optimista. Na druhé straně neznám jiný privátní nebo neprivátní profesní stav, který by vládl takovými samočisticími mechanismy jako stav advokátní. V rámci dané debaty nelze zároveň opomenout dopad stálého početního nárůstu advokátů. Jen od ledna do začátku března letošního roku složilo slib 227 nových advokátů, jenže klientů, na rozdíl od advokátů, nepřibývá.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

1 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
19. března 2018 v 19:46  

Tedy zavedeme do škol povinně předmět"Právní výchova". Dále: o jakém právním státu autor píše? O naší republice?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.