Lenka Brdková: Dětské skupiny jako řešení předškolní péče

pátek 2. března 2018 ·

„Dětské skupiny začaly vznikat poměrně nedávno hlavně kvůli katastrofálnímu nedostatku míst v mateřských školách. Jejich existenci umožňuje legislativa od roku 2014, zakládat je mohou firmy, úřady, vysoké školy, neziskové organizace či církve. Jsou určeny dětem od jednoho roku do začátku školní docházky… Podmínky pro zřízení dětské skupiny jsou daleko mírnější než u mateřské školy. Lidé, kteří se budou o děti starat, musí prokázat svou odbornou způsobilost. Za dostatečné se považuje třeba středoškolské vzdělání ve zdravotnictví, sociálních službách či školství, postačí také kvalifikace chůvy,“ připomíná Lenka Brdková v MF DNES.

  V jedné skupině může být maximálně 24 dětí. Jedná se však o počet v daném okamžiku. Místa ve skupině se tak mohou sdílet – jedno dítě chodí například dopoledne, druhé odpoledne a reálně tak obsadí pouze jedno místo. Ve skupině tak může být zapsáno více dětí.

Docházka se uskutečňuje na základě smlouvy mezi rodičem a provozovatelem skupiny. Provozovatel dětské skupiny není povinen zajišťovat dětem jídlo, stravu mohou zajišťovat rodiče anebo ji provozovatel může dovážet třeba ze spřátelené školní jídelny.

Dětské skupiny jsou neziskové a nedostávají žádné dotace ani příspěvky od státu, financovat je musí jejich zřizovatel a firmy tak mnohdy činí, protože skupiny považují za benefit, který nabízejí svým zaměstnancům. Další finance plynou od rodičů dětí, jejich platba však nesmí být vyšší, než jsou skutečné výdaje.

Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.