Kvůli nezájmu o očkování se šíří infekční nemoci, varují europoslanci. Rodičovské spolky nesouhlasí

sobota 24. března 2018 ·

Očkování proti infekčním chorobám využívá stále méně lidí. A po Evropě se tak šíří nebezpečné infekční choroby. Ve zvláštní rezoluci na to upozornili europoslanci ze zdravotního výboru Evropského parlamentu. Informuje Aktuálně.cz.


Příkladem je podle nich nákaza spalničkami. Zatímco v roce 2016 evidovaly evropské země 4600 nemocných, loni se jednalo již o 14 451 případů. Před šesti lety se zase v Evropě šířil černý kašel a výjimkou nejsou ani žloutenková onemocnění. Europoslanci tvrdí, že na vině je právě nižší zájem Evropanů o vakcíny.

"Do jisté míry je to způsobeno rozšiřováním nespolehlivých, zavádějících a nevědeckých informací o očkování na internetu," upozornila česká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Na internetu lze podle ní najít řadu polopravd a mýtů o očkování.

Mezi hlasité odpůrce povinného očkování patří například spolek rodičů Rozalio, který usiluje o zavedení dobrovolného systému. Jeho předsedkyně Martina Suchánková se kvůli tomu dokonce rozhodla zaslat europoslancům otevřený dopis.

Argumentovala zejména tím, že vakcíny mohou vyvolat vážné nežádoucí účinky. Tlak na dodržení očkovacího plánu navíc způsobuje u mnohých rodičů nedůvěru. Spolek nesouhlasí ani s tím, že by za zvýšené množství případů spalniček v Evropě mohlo méně časté očkování.

"Takovéto epidemie byly v Evropě i v předchozích letech, kdy byla vyšší proočkovanost dětí," citovala Suchánková ze zprávy Státního zdravotního úřadu z roku 2012. "Například v roce 2011 bylo v Evropě evidováno přes 30 tisíc případů onemocnění," doplnila.

Odpůrci vakcín prohlašují, že většina lidí je dnes schopna spalničky překonat bez vážných komplikací, mimo jiné díky vyšší kvalitě života a dostupnosti zdravotní péče. Vyléčení lidé se navíc stávají vůči infekci imunními, aniž by se museli nechat očkovat.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.