Anticenu Bludný balvan získali lobbisté i alternativní vědci

sobota 24. března 2018 ·

Recesistické ceny Bludný balvan, které každoročně uděluje za matení veřejnosti Český klub skeptiků Sisyfos, letos získali mimo jiné lobbisté i alternativní vědci. Jubilejní diamantový balvan při příležitosti dvacátého výročí akce přisoudili skeptici týmu lobbistů prosazující tradiční čínskou medicínu do českého zdravotnictví a Anně Strunecké za "mimořádný celoživotní přínos pseudovědě". Informuje ČTK.


Anna Strunecká (youtbe.com)
Strunecká byla zaměstnána na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je mimo jiné spoluautorkou knihy Doba jedová, která se věnuje řadě kontroverzních témat, jako jsou potravinářská aditiva nebo očkování. Sisyfos už dříve kritizoval, že autorka přejímá některé informace od nevhodných zdrojů a v některých případech se kloní k autorům, kteří konkrétní látky považují za nebezpečné oproti studiím, které jejich nebezpečnost neprokázaly. Od některých výstupů Strunecké se distancovala také univerzita.

Zlatý balvan letos získal Miloslav Šoch za "bezcílný akademický výzkum na magii založené homeopatie a za její veřejnou propagaci". Šoch je děkanem Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Druhý zlatý balvan byl udělen spolku rodičů Rozalio, který usiluje o dobrovolný systém očkování s dostatečnou informovaností.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.