Kampaň "Dnes jím jako" nabízí pracovní listy a především náměty, jak mluvit o strachu z cizinců nebo rasismu

čtvrtek 22. března 2018 ·

„ Chceme zvýšit povědomí o životě lidí (a hlavně dětí) v rozvojových zemích. Atraktivním způsobem českým dětem ukázat život jejich vrstevníků v Indii, nechat je ochutnat, co jedí, hrát to, co hrají děti v Indii, zkusit si zatancovat jako oni, vyrobit něco, co vyrábějí děti tam - zkusit prožít malý kousek jejich života. Čeho tím dosáhneme? Můžeme například předejít vzniku zbytečného strachu z cizinců nebo rasistických postojů, když dětem ukážeme, že děti na celém světe mají celkem podobné starosti,“ píše kordinátorka projektu „Dnes jím jako“ Klára Viciánová.



Učitelé si na webu mohou zdarma stáhnout pracovní listy a další materiály, které můžou libovolně použít ve výuce. Materiálů je tam hromada a jsou velmi modulární – pracovní listy se dají projít za 1-2 vyučovací hodiny, ale je tam dost zábavy na celý projektový týden – výtvarné aktivity, pohybové aktivity, témata k diskusím, doporučená videa, texty ke čtení, zajímavé odkazy a hlavně soutěž!

Jádrem kampaně by ovšem mělo být jídlo. Žáci mohou udělat zkušenost s exotickým jídlem, které si navíc mají sami uvařit. Významnou přidanou hodnotou je skutečnost, že na tvorbě pracovních listů a dalších materiálů spolupracujeme s našimi dobrovolníky, kteří v Indii pracovali v našich partnerských organizacích, a mají s tamními poměry osobní zkušenost.

Pokud místní žáci zkusí jeden den jíst jako chudé děti v Indii (třikrát denně rýži s trochou zeleninové omáčky) a spočítají, kolik by utratily za brambůrky a čokoládu, mohou se o vlastní přebytek rozdělit. Chceme dětem u nás ukázat, že je normální se rozdělit s někým, kdo má málo nebo nemá nic, chceme je vést k filantropii a zájmu o druhé - i když je třeba osobně neznají. Podpořit chceme partnerskou organizaci, se kterou dlouhodobě spolupracujeme. Ta už mnoho let působí na severovýchodě Indie, v oblasti Assam, zřizuje tam školy a internát.

Projekt "Dnes jím jako" vznikl před osmi lety s cílem zvyšovat povědomí o životě chudých lidí v rozvojových zemích. Za osm let své existence se značně proměnil. Do prvního ročníku v roce 2010 se zapojilo více než 450 lidí, mezi nimi například i Pavel Šporcl nebo Adéla Gondíková. Každý den v březnu nejméně jeden člověk jedl například jako obyvatel některé ze zemí Afriky. Od vzniku kampaně už jsme jedli jako Bangladéšané, Konžané, Zimbabwané nebo Zambijci.

Od roku 2014 jsme se začali zaměřovat na školy. Pro učitele a jejich žáky připravujeme ve spolupráci s dobrovolníky a pedagogy vzdělávací materiály, soutěž, recepty a pracovní listy, které jsou zdarma ke stažení na webu www.dnesjimjako.cz

Proč letos padla volba na Indii?

Protože tam byl v minulém školním roce pracoval velice schopný dobrovolník, od kterého jsme získali výborné a aktuální materiály (fotky, texty, videa), navíc s námi na tvorbě pracovních listů ochotně spolupracoval a má pedagogické vzdělání. To se nedalo odmítnout. Zástupci naší organizace navíc na podzim roku 2017 oblast Assamu navštívili a získali nové informace o plánovaných projektech, takže máme velice jasnou představu, co přesně chtějí v Indii s naší pomocí vybudovat.

K čemu použijeme zisk z kampaně?

Podpoříme indické školství v oblasti Assamu. Naše partnerská organizace nám podrobně popsala plány, které by díky naší pomoci chtěli její zástupci realizovat. Rádi by vytvořili programy - školní centra, díky kterým děti získají návyk chodit do školy alespoň na dvě hodiny denně. Problém v Assamu tkví v tom, že rodiče posílají své děti raději na pole nebo pracovat než do školy, protože jsou velmi chudí. Právě tak vzniká začarovaný kruh chudoby – nikdo nemá vzdělání a tak nemůže získat lepší práci a nevydělá dost peněz, proto další a další generace posílají své děti raději pracovat. V tomto ohledu je chudoba dědičná. Chceme s tím něco dělat.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.