Za definici, jak poznat Roma, získal anticenu pro slídily i Úřad vlády

čtvrtek 15. února 2018 ·

Největšími slídily loňského roku jsou ministerstvo průmyslu a obchodu, Úřad vlády, poslanec Jiří Běhounek (za ČSSD) a Equa bank. Anticeny Big Brother Awards ve čtvrtek rozdalo sdružení Iuridicum Remedium institucím a lidem, kteří se snažili negativně zasáhnout do ochrany osobních údajů. Úřad vlády ovládl kategorii Výrok Velkého bratra za definici obsaženou v metodice ke sčítání Romů. Informuje iDNES.cz.

Podle úřadu je totiž „za Roma označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů“.

Porotci zdůraznili, že není možné označovat kohokoli za příslušníka jakéhokoli etnika jinak, než že se k etnicitě sám přihlásí. Definici proto prohlásili za neadekvátní a nepřijatelnou.

Jeden z osmičky porotců Robert Malecký řekl, že stát přišel na to, že k romskému etniku se velká část Romů radši nehlásí. Proto chtěl sčítat tak, aby to vyšlo. „Záměr byl dobrý, a to pomáhat. Ale způsob, jakým to udělali, je zcela nepřijatelný,“ řekl Malecký.

Anticeny odkazující na slavné dílo George Orwella se letos rozdávaly již potřinácté. Za dlouhodobého slídila spolek označil ministerstvo průmyslu a obchodu, které nezrušilo povinnost operátorů uchovávat data o komunikaci pro potřeby policie a dalších orgánů po dobu šesti měsíců.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. února 2018 v 13:18  

k čemu jest dobrý tento nesmyslný příspěvek,od r 93 u nás v čr neexistuje právní pojem národnost

Jiri Janecek řekl(a)...
15. února 2018 v 16:27  

Pokud se dobře pamatuju, tak se to řešilo i na tomto portále... Řešilo, diskutovalo, důrazně žádalo o slušnost a neútočení, možná i mazalo (ještě však ne označovalo za spam) a snad i odcházelo...
Co na ocenění hnědá ssedlina typu mne, poste.restanteho, pytlíka či paní Karvaiové, je celkem jasné... Docela by mne ale zajímalo, co na to třeba paní Šabatová nebo pan Hůle, kteří to tehdy myslím obhajovali. Nebo někteří ze zdejších obhájců, pokud si tedy vzpomenou, co říkali před půl rokem...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.