Hejného metoda, díky které si matematiku oblíbily stovky dětí, má své kritiky. Jaký dopad má, ozřejmí hloubková sonda

čtvrtek 15. února 2018 ·

Matematika mezi mnoha žáky platí za strašáka. V posledních letech se je ale učitelé čím dál častěji snaží zaujmout novými metodami a výuku obávaného předmětu jim zpříjemnit. V Česku roste obliba zejména takzvané Hejného metody. Co je však pro jedny správná cesta a nástroj, jak děti nadchnout pro počítání a logické myšlení, pro druhé platí za nebezpečný experiment. Na akademické půdě, v Matematickém ústavu Akademie věd, se včera poprvé ve veřejné diskusi střetli průkopníci metody s jejími odpůrci z řad akademiků nebo učitelů. Informují Hospodářské noviny.


Milan Hejný (repro ČT)
"Děti si matematiku díky Hejného metodě oblíbily. Dokážou mezi sebou mluvit o tom, v čem udělaly chybu. Mají možnost vybrat si, jak budou úkol řešit a nebojí se stát si za svým názorem. Je naděje, že budou ze školy odcházet tolerantní, přemýšlivé děti," vysvětlovala například učitelka Lenka Rybová.

"Matematika není druhá občanská výchova, znalosti by měly být na prvním místě," oponovala jí jiná učitelka, Jana Mazáčová ze základní školy v Litoměřicích. Posteskla si, že jako matematikářka na druhém stupni školy vidí velké rozdíly mezi žáky, kteří prošli na prvním stupni Hejného metodou, a těmi, co se učili klasicky. "U opravdu nadaných žáků nejsou následky metody příliš znatelné, u ostatních bohužel ano. Mají nedostatky v základních počtech, nezvládají sečíst dvouciferná čísla z hlavy, neumí malou násobilku, tudíž nezvládnou ani dělení, mají zafixované chybné postupy," popisuje.

Tvůrci metody zatím nemají data o tom, jaký má alternativní výuka na děti dopad, chystá se ale velká sonda.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
15. února 2018 v 9:23  

Rozhodně mají žáci matematiku rádi, což je polovina úspěchu. Ale musí se ta Hejného metoda dělat dobře, což asi není vždy zajištěno. Ovšem tak je tomu na druhou stranu u všech metod...

Jiri Janecek řekl(a)...
15. února 2018 v 16:42  

Vsadil bych pětikorunu, že paní Rybová učí na prvním stupni... A z toho ten rozdíl oproti paní Mazáčové.

Kdyby sem ještě chodila diskutovat paní Adamová, mohla by k článku říct víc užitečného, než v něm je...

Unknown řekl(a)...
16. února 2018 v 8:23  

1+1=3 výsledek oné skvělé metody

PP řekl(a)...
16. února 2018 v 11:02  

Pokud učitel matematice doopravdy rozumí, neměl by mít problém látku vysvětlit. Problém je v tom, že samotní učitelé matematiky se často ocitají na dvou extrémech. Buď jsou skvělými matematickými metodiky a mají velké mezery ve schopnosti předat. Anebo jsou skvělí, umí upoutat, chtějí vysvětlit, ale když malují jednotkovou kružnici, pokaždé se dívají do papíru a kontrolují se zpětně, jestli to mají správně namalované...
Víte, Hajného metodu si představuji trochu jako posilovací stroj, se zatížením 1 kg, ověšený kytkami a transparenty "ty to zvládneš!". Matematické dovednosti na ZŠ vyžadují mnohem více dril, než pochopení. V tom si myslím, že je celý problém. Učíme děti na základní škole POCHOPIT násobení. Na což má ale až vysokoškolák, a ještě ne každý.
Takže když potom sundáme ve vyšších ročnících z posilovacího stroje ozdoby a transparenty a vypneme hudbu z Rockyho...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.