Stát platí přes 16 tisíc „prázdných“ míst. Nejvíc neobsazených míst je ve školství

sobota 3. února 2018 ·

Vláda letos nezruší víc než 16 tisíc neobsazených pracovních míst ve státní správě. Reálné je to podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové nejdříve za dva roky. K jejich zrušení přitom už před Vánocemi vyzval premiér v demisi Andrej Babiš. Ročně vláda za neobsazená místa ve státní správě zaplatí šest miliard korun. Resorty totiž peníze na tyto pozice dostanou, a když je neobsadí, peníze si nechají. Informuje Česká televize.


Dohromady nedokázaly úřady a státní organizace naplnit víc než 16 tisíc tabulkových míst, což je o téměř 11 a půl tisíce víc než před dvěma lety.

Peníze určené na platy neobsazených pozic přitom stát platí tak jako tak. „Na ta neobsazená místa resorty nárokují mzdové prostředky, které potom používají na odměny,“ potvrdila ministryně financí Alena Schillerová.

Nejvíc neobsazených míst mají organizace spadající pod ministerstvo školství. Aktuálně přes čtyři a půl tisíce. Ředitelům škol chybí jak učitelé, tak i vychovatelé nebo školní asistenti.

„Učitelé jsou přetížení nárůstem týdenní povinnosti a zároveň se nestíhají vzdělávat a odpočívat,“ tvrdí ředitelka pražské Základní školy generála Františka Peřiny Jarmila Pavlišová. Ta šéfuje víc než šedesátičlennému učitelskému sboru. Tři učitelé jí ale stále i kvůli nízké nezaměstnanosti chybí. Jejich práci musí zvládat stávající pedagogové. Díky silným populačním ročníkům navíc každý rok roste počet žáků ve školách, a ti potřebují víc pedagogů než dřív.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

PP řekl(a)...
3. února 2018 v 19:32  

Zrušte formulář, k němu i příslušného úředníka a nakonec se do škol dobří lidé dostanou. Největší překážkou vzdělávání je právě ministerské lejstro. V jistém smyslu se zdá, že naše děti jsou nakonec jakž takž vzdělané, ministerstvu školství navzdory.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.