Školy upozorňují na mezery v inkluzi

sobota 3. února 2018 ·

Téměř 100 dětí s postižením z krajských základních škol, které byly zapojeny do běžné výuky, se muselo vrátit do původních zařízení, takzvané inkluzivní vzdělávání podle zkušeností pedagogů funguje hlavně u dětí s lehčími poruchami. Problém je ale u těžších vad, hlavně mentálních postižení a autistických poruch. Školy by však měly podle zákona být připraveny i na tyto děti. Reportáž přinesly ostravské Události v regionech ČT.


„My máme velkou školu, první a druhý stupeň zhruba čítá přes těch 600 dětí, a děti, které jsou zařazeny v inkluzi, celkově je zhruba těch 65 na prvním i na druhém stupni. K nám se nedostávají děti, které by měly už ty vyšší stupně vad, ať už tělesných nebo mentálních, tak to bych už potom třeba považovala za problém, a to už by bylo tedy na zváženou,“ říká v reportáži učitelka základní školy Alice Borová.

Právě děti s mentálním či jiným těžším postižením si na prostředí běžných škol zvykají nejhůře. V Moravskoslezském kraji se dokonce téměř 100 dětí muselo vrátit do škol se speciální péčí.

„Vracejí se k nám potom v období 5., 6. třídy, kdy už v těch běžných základních školách to prostě pro svůj handicap nemohou zvládat, nestíhají,“ říká ředitel základní školy Rostislav Galia.

Vedení kraje teď sbírá postřehy učitelů a odborníků. „My o tom pouze v této fázi debatujeme, ale víme, že ta norma, ta právní norma se musí změnit a že celou koncepci inkluze se musí nějakým způsobem upravit podle potřeb,“ říká k tomu náměstek MS kraje Stanislav Folwarczny.

Reportáž je ke stažení zde

1 komentářů:

PP řekl(a)...
3. února 2018 v 19:30  

Těžko volit nějaká vhodná slova, když jediná jasná jsou - inkluze není ničím jiným, než obrovskou mezerou. Zbytečností. Hloupostí a arogantním pokusem o zničení posledních zbytků osobností dětí ve třídách. Je to trestuhodné a hodno toho nejstrašnějšího trestu. Protože ani ten není tak strašný, jako osud dětí bez osobností, s apatií jako jedinou smysluplnou obranou proti prázdnotě této civilizace...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.