Nový systém financování škol přijímají mnozí ředitelé s rozpaky. Obávají se zhoršení kvality výuky

sobota 10. února 2018 ·

Mnozí ředitelé zvláště středních škol v Moravskoslezském kraji podle zjištění České televize přijímají se skepsí nový školský zákon. Systém má podle navrhovatelů z ministerstva školství a tělovýchovy (MŠMT) vést ke spravedlivějšímu financování škol, a to tak, aby si z obav o zajištění peněz nemusely přetahovat žáky. Informuje Česká televize.


Stát tak začne od ledna příštího roku platit školy podle maximálního týdenního počtu hodin na třídu, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní.

„Jenže zatímco původně byly jejich počty velkorysé, teď se je stát rozhodl snížit o čtvrtinu,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová s tím, že se ředitelé obávají, že nebudou mít dost peněz například na prémie učitelů.

Kvůli snížení maximálního týdenního limitu hodin na třídu by se mohlo zrušit například dělení tříd při výuce cizích jazyků. Snížení počtu studentů při hodině přitom učitelé oceňují. „Myslím, že i ze strany studentů je to vítáno, protože čím míň je žáků alias studentů, tím víc se dostane na každého v hodině,“ míní Macela Pařenicová, vyučující na Gymnáziu Hladnov.

„Je to pouze návrh, který se projednává v rámci vypořádání připomínkového řízení. Pokud bude negativní postoj k návrhu, tak MŠMT ČR svůj záměr přehodnotí,“ uvedl Václav Pícl, náměstek pro řízení sekce vzdělávání MŠMT.

Reforma financování se má podle předlohy týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Vláda nechce změnit pouze financování soukromých a církevních škol, zůstane stejné.

Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.