Ministerstvo školství odmítá kritiku: Revizi RVP netajíme

středa 21. února 2018 ·

Ministerstvo školství odmítlo kritiku, že tají úpravy rámcových vzdělávacích programů (RVP). S kritikou přišli v posledních dnech například autoři vzdělávacího konceptu Škola Můj Projekt. Zástupci projektu vyzvali úřad, aby zveřejnil jasný harmonogram revize a zapojil do úprav vzdělávacích programů učitele, školy a další odborníky. Průběh revize ovšem opakovaně kritizují i další odborníci a učitelé. Informuje ČTK.


Kritici se obávají toho, jaká bude výsledná podoba dokumentů a kolik budou mít času na jejich zavedení do praxe. Podle mluvčí Jarmily Balážové ministerstva k tomu ale nemají důvod. Ministerstvo si uvědomuje, jaký dopad budou mít změny vzdělávacích programů na školy a děti, a právě proto do revize dokumentů zapojilo i odborníky, uvedla Balážová.

RVP zavedla školská reforma v roce 2005, kdy nahradily jednotné osnovy. V minulém volebním období začalo ministerstvo školství připravovat jejich komplexní revizi, která by měla být hotová v roce 2022.

Nová vláda v návrhu programového prohlášení uvádí, že provede úpravy rámcových vzdělávacích programů tak, aby se posílila výuka jazyků, informatiky a technického vzdělávání. Z programu vlády ale není zatím jasné, jak to chce udělat.

Podle Balážové na úpravách pracují odborné skupiny, ve kterých jsou akademici, zástupci odborných a profesních asociací i pracovníci škol. O návrhu pojetí revize jednali v loňském červnu až říjnu, nyní se pracovní skupiny scházejí podle svých harmonogramů a projednávají jednotlivé úpravy, dodala.

Zástupci konceptu Škola Můj Projekt v tiskové zprávě upozornili, že pro úspěšné zavedení nových témat do praxe je třeba připravit metodiky, proškolit učitele a ověřit vše v praxi. Školy ale podle nich zatím neví, kolik času budou mít na seznámení s úpravami.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
21. února 2018 v 9:08  

Tak klíčové kompetence? Ty jsou nejdůležitější? To se nedivím, že mají obavu, že se ve školách možná začne i učit.
Nedovedu si představit, že by se veřejnost byla schopna domluvit, co a jak učit.
Je pravda, že by se ke vzdělávání měli vyjádřit odborníci z praxe. Ale ne školitelé a podnikatelé ve školství a ne líní učitelé a žáci.
K odborným školám zástupci zaměstnavatelů. Ke gymnáziím zástupci VŠ. A to ti, co s absolventy dělají a ne jen je potkávají na vrátnici, když uskakují před jejich limuzínou.
Mělo by být jasné, co vlastně konkrétně po absolventovi chceme.

tyrjir řekl(a)...
21. února 2018 v 10:28  

V hotelovém pokoji zazvoní telefon:
"Na kolik hodin jste si objednal buzení?"
"Na sedmou."
"No tak šup, šup. Vstávejte, už je devět!"

MŠMT a NÚV už léta projektově panáčkují. NÚV je přitom už tři roky bez řádně jmenovaného ředitele. Školy se bojí, co z nich zase vyleze.
Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2017/11/vydaje-na-skolstvi-v-pomeru-k-hdp.html#comment-423118199687461998

Divíte se někdo těm projektovým panáčkům z MŠMT, NÚV, NIDV, z neziskovek atd., kteří čerpají miliardy, stamilióny, desetimilióny a milóny z EU dotací do "vylepšování" českého hrubě rozpočtově podfinancovaného školství, že panáčkují, aby jim to projektové zřídlo nevyschlo?

J.Týř

Radek Sárközi řekl(a)...
21. února 2018 v 19:49  

Jsem v jednom z týmů NÚV, které se zabývají revizí RVP, a přesto musím konstatovat, že mi řada důležitých informací o revizi RVP chybí. Např. ta, zda budou respektovány výsledky ankety mezi učiteli...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.