Robert Plaga o platech učitelů, kariérním řádu a názoru na Babišovu případnou spolupráci s StB

pátek 16. února 2018 ·

Ministr školství v demisi Robert Plaga poskytl rozhovor DVTV, jehož důležitou a zajímavou součástí je diskuse o vztahu premiéra Andreje Babiše ke komunistické Státní bezpečnosti. Plaga odmítá dát jasnou odpověď, co si o kauze myslí a zda by definitivní soudní rozhodnutí měnilo jeho vztah k premiérovi. Typická jsou jeho slova : „...podle mě o této materii nebylo rozhodnuto.“ Odmítá jasné stanovisko jak osobní, tak i z pozice ministra školství.


 
Martin Veselovský, moderátor: No, a když zůstaneme u historie, tak váš stranický šéf a předseda vlády Andrej Babiš po 6 letech prohrál na Slovensku spor s Ústavem paměti národa o to, jestli byl, či nebyl spolupracovník StB. Mění se tím pro vás něco?

Robert Plaga, ministr školství v demisi: Já myslím, že nemění.

Martin Veselovský: Proč?

Robert Plaga: Já pokud jsem správně zaznamenal, tak Ústavní soud rozhodl o tom, že ta žaloba byla špatně pasivně legitimována. To znamená, že byla žalována špatná osoba. To znamená, Ústav paměti národa slovenský neměl býti tou žalovanou osobou. To nebylo o té materii, to bylo o tom procesu.

Martin Veselovský: V tom případě materie zůstává taková, že ten úřad, který spravuje a interpretuje složky bezpečnostních služeb z minulého režimu na Slovensku, což je Ústav paměti národa, říká: Andrej Babiš byl spolupracovníkem StB. To je stávající stav teď. Tak se ptám...

Robert Plaga: Ano, proběhly ještě nějaké další, proběhly ještě nějaké další soudní spory, kde za stejných důkazů Andrej, Andrej Babiš uspěl. Takže já v tuto chvíli opravdu, navíc to včerejší rozhodnutí je de facto pouze zprocesováním rozhodnutí Ústavního soudu někdy z konce minulého roku. Takže dneska nebo včera se nic nezměnilo.

Martin Veselovský: Já jsem neříkal, že se něco změnilo, ale vypadá to, že to, co říká Ústav paměti národa, tak je teď prostě berná mince, se kterou prostě my ostatní musíme operovat.

Robert Plaga: Ne, vypadá to, že Andrej Babiš v tomto případě nebo jeho právníci žalovali špatný subjekt.

Martin Veselovský: To znamená, že pro vás vlastně to není, není, není jisté, jestli on spolupracoval s StB? To znamená, když si to teď převedu do té politické roviny, tak ministr školství by mě zajímalo, co by doporučoval žákům a studentům v Česku, jestli důvěřovat, nebo nedůvěřovat té instituci, která spravuje jako poměrně vážená historická instituce složky bezpečnostních služeb za minulého režimu? Protože oni říkají, že byl spolupracovníkem. Tak je to důvěryhodná instituce, měli bychom jí věřit?

Robert Plaga: Ta instituce pracuje s dokumenty, s dokumenty, která dělala tajná služba té doby a já si myslím, že to musí rozhodnout soud.

Martin Veselovský: Andrej Babiš se opíral a opírá o svědectví bývalých členů StB.

Robert Plaga: Takže jsou to svědectví bývalých členů StB a důkazy pořízené StB. Já si opravdu jako netroufám tohle to soudit.

Martin Veselovský: A pro vás osobně, jak nad tím uvažujete?

Robert Plaga: Jak už jsem řekl, podle mě o té materii nebylo rozhodnuto. To znamená, já to nechci soudit z novinových článků. Já si chci potkat, počkat na rozhodnutí soudu.

Martin Veselovský: Co kdyby nějaký soud řekl, že byl spolupracovníkem StB Andrej Babiš? Co by se pro vás změnilo?

Robert Plaga: Já vám říkám, že zatím o tom mám informace jenom z novinových titulků a pro mě je směrodatné rozhodnutí, rozhodnutí soudu. Já bych se pak podíval na to, jakým způsobem je to zdůvodněno a pak bych se podle toho dále rozhodoval.

Martin Veselovský: Ale víte, na co se ptám, jestli by to pro vás něco měnilo, kdyby soud řekl, že ano, že byl. Změnilo by to něco na vašem vztahu k němu?

Robert Plaga: Neměnilo.

Martin Veselovský: To znamená, i kdyby to rozhodnutí tady bylo, tak váš vztah k němu by se neměnil.

Robert Plaga: Já jsem několikrát řekl, že nemám dostatek informací, a pokud soud nerozhodne o validitě těch, těch důkazů, tak jsou to pro mě jenom neukončená řízení a to je rozhodování se na základě dojmu…

No, já jako nechci, nechci paušalizovat, já jako v případě, že by bylo rozhodnuto, že byl veden oprávněně, tak potom podle mě je naprosto relevantní debata ještě o tom, jestli nějaké činnosti probíhaly a jaký měly charakter. Čili je podle mého názoru rozdíl mezi hospodářskou tajnou službou a mezi někým, kdo by se pohyboval mezi disidenty a udával je.

Celý rozhovor je ke stažení zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. února 2018 v 9:42  

pane komárku a proč tu mám řešit babiše?

tyrjir řekl(a)...
16. února 2018 v 11:23  

Pan ministr školství možná udělal chybu, že na ty opakovaně málo věcně relevantní otázky tak trpělivě odpovídal:

Babiš prohrál spor?

Co je to za tendenčně předpojatou formulaci? Slovenský Ústavní soud nerozhodoval o věci viny nebo neviny, o něčí výhře nebo prohře. Rozhodl jen o tom, že žalovaná strana, kterou byl ten Ústav paměti národa, postrádá tzv. aktivní legitimaci k odpovědnosti za případné nedostatky v evidenci...

Pane Komárku, napíšete nám příště v České škole třeba něco Bakalově privatizaci OKD?
Nebo třeba o svobození neprávem obviněné a souzené Aleny Vitáskové?


J.Týř

tyrjir řekl(a)...
16. února 2018 v 12:24  

Ano, proběhly ještě nějaké dalšíně soudní spory, kde za stejných důkazů Andrej Babiš uspěl.

To, že byl někdo někde někým evidován, neznamená ještě, že tam byl vědomě a aktivně činný. Psal o tom už Gogol v románu Mrtvé duše. Babiš byl evidován, ale jeho souhlas ani aktivní spolupráce prokázány nebyly. Proto byl těmi dalšími soudy osvobozen. Kdo tvrdí, že Ústavní soud rozhodl o tom, že byl tím spolupracovníkem, ten nemluví pravdu.

Myslíte, vážení přátelé, že například v dotovaných vzdělávacích projektech v resortu MŠMT se mrtvé duše (evidovaní lidé beroucí peníze za práci, kterou nekonali) nebyli? Byli a byli i stíháni, souzeni a odsouzeni. Proč se pan redaktor neptal ministra školství spíš na tyhle prokazatelně existující resortní věci?

J.Týř

Nowak řekl(a)...
16. února 2018 v 22:56  

Proč tu řešíme Babiše? Myslím, že tu řešíme hlavně nového min. školství - všem předchozím ministrům školství zde byla věnována pozornost a leckdy byli sledováni velmi podrobně.

Mě zajímá,co si myslí můj ministr, dokonce snad mohu říci, že se mě to docela osobně týká.
Babiš je přinejmenším velmi podezřelý z toho, že donášel na své spolupracovníky v zahraničním obchodě. Nikdo nenaznačuje, že se snad jako agent StB vloudil mezi disidenty nebo chartisty. R. Plaga říká, že je velký rozdíl, co člověk, který pracoval pro StB konkrétně dělal.

Rozumím tomu tedy tak, že když jdu občas svému řediteli prásknout někoho ze svých kolegyň či kolegů a vysloužím si za to nějakou odměnu, tak to není nic moc špatného. Já měl do dneška přece jen trochu špatné svědomí. Tak jsem rád, že můžu být klidný.Neudávám přece disidenty.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.