Bohumil Kartous: Klaus nemá strategii, chce jen do bodu nula

úterý 13. února 2018 ·

Přijímání dvouletých dětí do školek bylo podle Bohumila Kartouse ze vzdělávacího centra EDUin původně určeno pro matky, které mají existenční potíže. Nyní chce skupina poslanců opatření rychle zrušit. Podle Kartouse jde o populistický krok, který neřeší špatné financování předškolního školství. Na jeho problémy upozorňuje také Audit vzdělávacího systému v ČR, který EDUin zveřejnil. Rozhovor přináší Aktuálně.cz.


Bohumil Kartous (eduin.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Návrh poslance Václava Klause mladšího (ODS) na zrušení povinnosti přijmout dvouleté děti do školky se na vládu dostane v následujících týdnech. Proč jste proti?

Možnost umisťovat děti od dvou let se stala tématem nešťastného mediálního zkreslení. Je potřeba se podívat, s jakým záměrem opatření vzniklo - pomoci samoživitelkám, tedy lidem, kteří jsou v tísnivé sociální situaci. Co dítěti pomůže, že bude doma s existenčními obavami stresovanou, zoufalou matkou, která nemá žádné peníze na to, aby ho uživila?

To nedává smysl. Samozřejmě lidé s nadprůměrnými příjmy, ale i středostavovské rodinky si soukromé jesle a chůvy budou moci i nadále dovolit. Problém české politiky je, že se na problém dívá úzce resortně.

EDUin opakovaně poukazuje na to, že v Česku neexistuje "evidence-based" vzdělávací politika. V čem je problém?

Na ministerstvu školství mají povinnost tyto zprávy zpracovávat, ale málokdy se dostanou na veřejnost. Tutlají to někde uvnitř, aby se to nemohlo rozporovat. Systémová opatření ve skandinávských zemích jsou plánována detailně a veřejně, s dlouhým horizontem dopadu.

Když ve Finsku probíhala kurikulární reforma, na webu byl detailní plán jejího postupu a vysvětlení ředitelky Národní rady pro vzdělávání, proč se to všechno děje. V angličtině, prosím. Jak směšné je v porovnání s tím české politické pinožení… V našem auditu na to upozorňujeme v mnoha ohledech, kromě peněz je nekoncepčnost největším problémem. Jsou to spojené nádoby.

Co by tedy podle EDUin měl stát udělat?

Měl by se vytvořit meziresortní program podpory ohrožených rodin. Cílem poslance Klause není představit strategii vzdělávání - žádnou nemá -, ale vrátit se do bodu nula a zrušit novelizace, které udělaly minulé vlády. Nemůžeme nadále pokračovat ve vrstvení chaotických změn. Pojďme vzdělávací systém kultivovat, pracovat s daným stavem a legislativním rámcem, jehož cíl je správný. Pojďme se snažit dostat do vzdělávání více peněz a snažit se dílčí problémy překonat díky příčetné vzdělávací politice.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Veronika Valíková řekl(a)...
13. února 2018 v 8:38  

"Cílem poslance Klause není představit strategii vzdělávání - žádnou nemá..."

To je argumentační faul, ne?

Byla jsem s dětmi doma velmi dlouho, kdyby si jejich otec nevydupal můj návrat do práce, když byly dceři čtyři a půl a synovi mnohem více, možná bych se českému školství ještě chvíli radostně vyhýbala. Nechápu matky, které se od malých dětí ženou do práce, mají-li doma živitele. Já jsem si práci doma našla - napsala jsem knížku :)

Jistě, samoživitelky to mají těžké, ale tady by bylo namístě uvažovat o podpoře konkrétní. Nebo o síti jeslí. Zatěžovat učitelky ve školkách batolaty je nebezpečná hra, která může skončit průšvihem.

A co se týče té koncepce VK - já si myslím, že ji naopak má. Je zdravě konzervativní a
snaží se odlehčovat těm, které změny posledních let nejvíce zasáhly. Pěkný den.

Radek Sárközi řekl(a)...
14. února 2018 v 23:57  

Pedagogická komora podporuje očištění školského zákona od všech neodborných zásahů exministryně Valachové

http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/01/pedagogicka-komora-podporuje-ocisteni.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.