Robert Plaga: Společné vzdělávání klade na pedagoga mnohem větší nároky. Učitelé by měli být oceněni v rámci netarifů

pátek 26. ledna 2018 ·

„ Z názvu je již patrné, že asistent pedagoga má pedagogovi pomáhat. Nemám pro to zatím tvrdá data, ale ano, z terénu je zřejmé, že je to pomalu spíše „asistent žáka“. Pokud jde tedy někde sdílet, je nesmyslné, aby měl každý žák ze třídy svého asistenta. Je potřeba podívat se vůbec na celou filozofii, na koncepci asistenta,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny ministr školství v demisi Robert Plaga. Tématem rozhovoru je mimo jiné „revize inkluze“.


Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Ukázalo se, že inkluze bude stát více, než se předpokládalo. Z jedné miliardy se částka vyšplhala na čtyři, někdy je slyšet dokonce i pět miliard korun...

Zatím to vypadá, že bude stát pět miliard korun ročně – a dvě miliardy máme v tuto chvíli v našem resortním rozpočtu zajištěny.

Kde seženete chybějící tři miliardy korun? …

Co se týká oněch tří miliard, část prostředků získáme přehodnocením finanční náročnosti podpůrných opatření, jde o novelu vyhlášky číslo 27; další část důsledným přepočtením všech parametrů rozpočtu regionálního školství a další přehodnocením výše republikových normativů, kde v minulosti byla část prostředků na asistenty pedagoga již zakomponována… V tuto chvíli posíláme normativně peníze do škol, máme však signál, že valná většina asistentů tak velký normativní příděl nepotřebuje. Peníze jdou do škol, jsou připisovány na vrub inkluzi, ale část z nich je reálně využívána na něco jiného. Nechal jsem proto zpracovat příslušnou analýzu.

Slýcháme ze škol příběhy, kdy integrovaní žáci sedí vzadu v lavicích s asistenty, aby nerušili spolužáky, a vepředu hovoří učitel... Je tohle ten správný model inkluze?

Samozřejmě že tohle není ten chtěný výsledek. Společné vzdělávání klade na pedagoga mnohem větší nároky. Učitelé, již to zvládnou, by měli být v rámci netarifů oceněni ředitelem. A to je zase debata, zda máme navyšovat platy jen do tarifů, nebo i mimo ně.

Školy také trápí obrovská administrativa spjatá s inkluzí. Někteří ředitelé proto volají po elektronizaci veškeré komunikace mezi ministerstvem, školami a poradenskými zařízeními. Zamlouvá se vám tento návrh?

K tomuto nápadu jsem měl již několik porad a přesně o to se snažím. Myšlenka je v zásadě jednoduchá. Školy musejí komunikovat různě kraj od kraje. Některé vypisují deset papírů, jiné stránku... Musíme se podívat, co je onen nezbytný základ. Pokud to jenom trochu jde, systém elektronizujeme. Díky databázi ministerstva školství by ředitelé nemuseli všechny údaje znovu přepisovat.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

2 komentářů:

Šárka řekl(a)...
26. ledna 2018 v 7:50  

1. Kdy bude zrušen souhlas kraje s asistentem pedagoga (tedy opět zbytečná administrativa)?
2. Ty tři miliardy, jinými slovy, ministerstvo získá tím, že o ně sníží rozpočty škol. Kde se za této situace mají objevit peníze na nadtarifní složky platu (osobní příplatek apod)?

Radek Sárközi řekl(a)...
26. ledna 2018 v 11:43  

Finanční revize inkluze - toto spojení mě znepokojuje, revize by měla být především odborná!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.