Rektor Bek chce být senátorem

sobota 27. ledna 2018 ·

Rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka láká kariéra senátora. Zvažuje, že by do horní komory parlamentu na podzim tohoto roku kandidoval. V současné době proto vyjednává s několika politickými stranami, zda by ho nepodpořily. Bek, profesí muzikolog, patří mezi nejvýraznější tváře akademické obce. Informují Hospodářské noviny.


Mikuláš Bek (facebook.com)
„V nejbližších dnech mám v plánu několik jednání,“ uvádí Bek s tím, že by pak mělo být jasné, jak se definitivně rozhodne. Kandidovat chce v padesátém devátém obvodu Brno-město. Tuto oblast zatím zastupuje nezávislá senátorka za zelené Eliška Wagnerová. „Kandidoval bych jako nezávislý – ideálně s podporou stran zaměřených od středu do prava politického spektra,“ říká rektor.

Rozhodl se vyměnit univerzitu za politiku ve chvíli, kdy některé strany jako SPD či hnutí ANO začaly hovořit o zrušení Senátu, zavedení všeobecného referenda a o změnách ústavy. „Politická situace je nyní komplikovaná. Role Senátu je proto výrazně důležitější, než jaká byla před nějakými pěti nebo deseti lety,“ dodává Bek. V době, kdy je společnost tak polarizovaná jako nyní, podle něj není vhodný čas na „radikální změny“ Ústavy. „V této chvíli je v zájmu demokratického vývoje zachovat ústavní pořádek a zasahovat do něj jen velmi opatrně. A Senát v tom hraje důležitou roli,“ říká rektor.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.