Petr Honzejk: Prezidentské volby jako zpráva o stavu společnosti

úterý 16. ledna 2018 ·

„Zemana volilo v prvním kole skoro dva miliony lidí, což znamená, že nejméně tolik je Čechů, kterým se hrubě nelíbí směr, jímž naše země od roku 1989 jde… Když se podíváte na mapu volebních výsledků, je zřejmé, že nejsilnější je Zeman v pohraničí − na Ústecku a v Moravskoslezském kraji. Bývalé Sudety jsou stále regionem chudoby. Celá země má vůči pohraničí obrovský dluh. Ekologický, sociální, vzdělanostní, kulturní. Všechny programy podpory, které se s velkou pompou vyhlašovaly, se ukázaly jako nedostatečné. Pohraničí je stále, nadneseně řečeno, jednou velkou vyloučenou lokalitou, samo si nepomůže. A proto hledá alespoň symbolické zastání.,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.


Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk mimo jiné píše:

Zemana podle sociologických průzkumů volí převážně méně vzdělaní, méně vydělávající a starší lidé. Lidé, kterým se tolik nedaří a mají často pocit, že k nim byl vývoj po roce 1989 nespravedlivý. Zbytek společnosti je − v jejich vnímání − odstrčil na okraj a oni mohou úspěch Česka sledovat jen zpovzdálí. Takže když je příležitost, mají plné právo se hlasitě ozvat a také to dělají. Řekněme, že tenhle pocit marginalizace není jen problém těch, kteří ho zakoušejí, jak si občas namlouvají skalní liberálové. Pokud je nespokojených tolik, kolik jich je, jde o problém celé společnosti, která zjevně udělala něco špatně…

Lze zformulovat tezi, že volba Miloše Zemana je ze všeho nejvíc sociální protest. Je to samozřejmě paradoxní, protože Zeman je od roku 1989 součástí právě tohoto systému, proti kterému se nespokojení lidé vymezují. A reálně pro lidi v problémech nedělá takřka nic. Proti extenzivním exekucím například nic zásadního neřekl. Jenže důležitější je symbolika − Zeman dokáže artikulovat obavy lidí, kteří se cítí být na okraji, a nabízí jim náhradní terče pro vybití frustrací.

Michel Houellebecq v románu "Podvolení" píše, že existuje velká skupina lidí, kteří mají pocit, že jim současný systém nic nepřináší, a tak by jim nevadilo, kdyby přestal existovat a byl nahrazen něčím jiným.

V našem případě by to mohlo znamenat, že přestaneme patřit na Západ, že zmizí systém liberální demokracie zakládající si na právech menšin a tak dále. Pokud nechceme, aby se to stalo, je nutno přemýšlet o podstatě problému, ve kterém se nachází česká společnost.

Primární příčinou trablů opravdu není Zeman. Ten je, při vší úctě, jen jejich symptomem a zároveň mocenským beneficientem. Příčina je spíše v tom, že naše společnost nebyla dostatečně fér ke všem svým členům. Měli bychom pracovat na tom, aby se to změnilo. A to skutečně − nejen v hezky vypadajících, ale vágních heslech, která bývají rychle opouštěna. Proč? Protože tam, kde existuje férovost, má destruktivní populismus a rozeštvávání lidí obecně menší šanci na úspěch.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Jiri V. řekl(a)...
16. ledna 2018 v 12:40  

"Zemana volilo v prvním kole skoro dva miliony lidí, což znamená, že nejméně tolik je Čechů, kterým se hrubě nelíbí směr, jímž naše země od roku 1989 jde…" Toto vzal autor kde? Je nutné sem cpát tyhle aktivistické bláboly?

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2018 v 13:41  

na české škole by se mělo pane komárku řešit školství a ne politika a politikaření

mirek vaněk řekl(a)...
16. ledna 2018 v 15:00  

Vždyť Zeman je tvůrcem politiky posledních 30 let. Kde autor žil?
To opravdu nejsou k dispozici články, které mají nějakou informační hodnotu?

Nowak řekl(a)...
16. ledna 2018 v 17:27  

Ono to sem možná svým způsobem patří. Je to ukázka toho, jak může uvažovat a argumentovat vzdělaný člověk (co mu dala škola? Jen papír?) a ukázka toho, jak málo se text v vážených novin liší od dezinformačních webů.
Zeman opravdu spoluvytvářel současný stav od roku 89 až do teď. A napsat:"Primární příčinou trablů opravdu není Zeman. .... Příčina je spíše v tom, že naše společnost nebyla dostatečně fér ke všem svým členům." znamená, že pan redaktor zcela nechává stranou, že fér přístup je všem čkenům společnosti by měla zajišťovat hlavně sociální demokracie, která v tomto směru zejména pod vedením Zemana zcela selhávala.
Ale má škola šanci s takovou žurnalistikou bojovat?

Veronika Valíková řekl(a)...
16. ledna 2018 v 22:35  

"že zmizí systém liberální demokracie zakládající si na právech menšin a tak dále"...

1. Demokracie by měla být bez přívlastků.

2. Demokracie se opírá o svobodné volby, tedy vůli většiny - a, pravda, měla by RESPEKTOVAT práva menšin. Nikoli si na nich ZAKLÁDAT.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.