Ministr Plaga jednal s odbory o zvyšování platů. Chce zvyšovat nenárokové složky platů

středa 3. ledna 2018 ·

Po loňském navýšení tarifních platů by se průměrný plat pedagoga měl pohybovat kolem 30.750 korun. Cílem je, aby postupným navyšováním vzrostly v roce 2020 platy učitelů na 130 % průměrné mzdy, tedy cca 44.850 Kč. Podle ministra Roberta Plagy by se ale nyní mělo přidávat také v nenárokových složkách platu, aby ředitelé mohli ocenit kvalitní pedagogy.


Robert Plaga (msmt.cz)
„V současné době je podíl nenárokových složek platů, tedy například osobních příplatků a odměny na celkových platech zaměstnanců regionálního školství velmi nízký. U nepedagogických zaměstnanců se tento podíl pohybuje okolo 13 %, u pedagogů dokonce nedosahuje ani 10 %,“ upozornil ministr.

Pokud by měly nenárokové složky dosahovat 15 až 20 % platových tarifů tak, znamenalo by to navýšení rozpočtu o 7,5 miliardy korun.





Další informace naleznete zde

2 komentářů:

Jiří Kostečka řekl(a)...
3. ledna 2018 v 22:55  

Ministr školství chce zase zvyšovat nenárokové složky mzdy učitelů.
Úžasné. Ale že by učitelé po 20 letech praxe, s vysokoškolským diplomem, měli brát nejméně 50 000 hrubého základu, to se jako nevidí. Protože učitelé si už desítky let nechají dělat na hlavu, jen aby se proboha „neprovinili na žácích“; to je přece samozřejmost. Když se jednou za osm let vzbouří, že už to takhle nejde dál, ukřičí je veřejnost: „A kam jako dáme ráno děti, když budete stávkovat?“ „A to si jako budete brát děti / maturanty jako rukojmí?“
Ale že si tenhle stát bere jako rukojmí už desítky let učitele, kteří samozřejmě z morálních důvodů nikdy nezablokují závěrečné vysvědčení ZŠ, natož aby zablokovali maturity, to nikdo nevidí? No jistě že nevidí. Ale že titíž učitelé žijí z ruky do huby – to už také nikdo nevidí?

Připravujeme na budoucí povolání lékaře, kteří si – a to naprosto právem! – vydobyli alespoň základní slušné platy. Připravujeme právníky, kteří by se měli ve svém profesním životě řídit jen a jen svým svědomím, nikoli primárně výší svých tantiémů. Připravujeme ekonomy, kteří budou rozhodovat o našem národním hospodářství. Atd.

A za tohle máme brát platy podle současných tabulek, a ještě být vděčni, že nám v posledních dvou letech něco málo ukáplo? Kde to jsme? Kam jsme se to dostali, když i po navýšení o mizerné necelé 4 000 Kč musí chlapi-učitelé nadále po nocích taxikařit, aby uživili rodinu? Jak chce po učitelích tento stát, aby plnili veškeré odborné i morální požadavky na výchovu dětí, když je přitom neskutečně vykořisťuje?

BP řekl(a)...
4. ledna 2018 v 17:00  

Pane Kostečko, lépe bych to nenapsala.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.