Kapacita učilišť zůstala opět nenaplněná. Na slévače se nepřihlásil nikdo, pokrývač je jediný

pátek 19. ledna 2018 ·

Navzdory opatřením na podporu odborného vzdělávání mají žáci o některé učební obory stále jen mizivý zájem. Roste sice počet zájemců v části technických oborů, jiné se však kvůli nedostatku přihlášených opakovaně neotevřely. Jen velmi málo dětí v září nastoupilo na obor sklenář, kamnář či kovář. Nejvíce se jich hlásilo do oborů kuchař-číšník, kadeřník a cukrář. Firmy si přitom stěžují zejména na nedostatek kvalitních řemeslníků. Informace ČTK poskytl analytik Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) Jiří Vojtěch.


Na učilištích je celkem 29 257 nových žáků, tedy o 58 méně než o rok dříve. Jejich kapacita zůstává opět nenaplněná. Přesto se některé obory obsadily snadno. Do klasických tříletých učebních oborů začalo v letošním školním roce chodit o 305 žáků více než loni, celkem to je 25 320. Dalších 3937 nových učňů je v oborech s nižšími nároky pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

Nejvíce žáků devátých tříd přijala učiliště do oboru kuchař-číšník, a to 4196. Mnoho uchazečů se přihlásilo rovněž na obory kadeřník a cukrář, jejichž absolventi ale zůstávají podle Vojtěcha často nezaměstnaní. Na každý z těchto dvou oborů nastoupilo přibližně 2500 žáků.

Naopak jiné obory se již několik let daří naplňovat jen stěží, po jejich absolventech je navíc velká poptávka. Letos se neotevřel například obor slévač, který má připravit učně na výrobu odlitků z rozžhaveného kovu. Podobné je to s kováři, modeláři, vodaři i uměleckými pozlacovači. Malý zájem je i o práce pokrývačů na střechách. Do oboru pokrývačské práce nastoupil jediný žák, a to na Střední odborné škole Jarov v pražských Hrdlořezech. Ve 2. a 3. ročníku v tomto oboru nyní nikdo není, ačkoli jej v ČR nabízejí tři školy.

Zlepšit kvalitu a počet dětí na učebních oborech měly pomoci jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory, které se uskutečnily poprvé loni na jaře. Ministerstvo školství si od nich slibovalo, že povedou ke snížení zájmu o vzdělávání s maturitou, zejména o gymnázia. Inovovat střední odborné školství má i nový projekt NÚV.

V ČR je zhruba 510 škol, které nabízejí vzdělávání zakončené učňovskou zkouškou. Loni na ně chodilo 85 985 žáků. Na gymnáziích bylo 128 994 studentů, další maturitní obory navštěvovalo 182 095 žáků.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.