Mnoho témat a nerozdělené učivo do ročníků. Třetina učitelů je nespokojená s vzdělávacími programy

pondělí 25. prosince 2017 ·

Třetina učitelů má výhrady k rámcovým vzdělávacím programům (RVP), podle kterých školy učí. Zjistila to Česká školní inspekce (ČŠI) v minulém školním roce v průzkumu mezi pedagogy, jehož výsledky zveřejnila na webu. Učitelům se nelíbí, že rámcové programy obsahují příliš mnoho témat a nerozdělují učivo do jednotlivých ročníků. Programy podle nich také nesrozumitelně popisují, co by děti na konci školy měly umět. Informuje ČTK.


RVP zavedla školská reforma v roce 2005, kdy nahradily jednotné osnovy. V minulém volebním období začalo ministerstvo školství připravovat jejich komplexní revizi, která by měla být hotová v roce 2022. Nová vláda v návrhu programového prohlášení uvádí, že provede úpravy rámcových vzdělávacích programů tak, aby se posílila výuka jazyků, informatiky a technického vzdělávání. Není ale zatím jasné, jak to chce udělat.

Na neúměrnou předimenzovanost témat v RVP si inspektorům stěžovala zhruba pětina nespokojených učitelů. Přibližně 15 procentům pedagogů vadí, že programy učivo nerozdělují podle ročníků. Pro podobný počet jsou RVP nesrozumitelné. Další výtky měli učitelé proti velké náročnosti pro žáky a nepřítomnosti metodických návodů. Zhruba desetině v rámcových plánech chybí témata, která jsou důležitá pro budoucí život dětí.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
25. prosince 2017 v 16:15  

To je objev po tolika letech. Místa jasného a srozumitelného stanovaní znalostí, které má škola naučit, pouze plané, nic neříkající fráze a jakési obecné kompetence. Pro tvorbu ŠVP buď zcela nepoužitelné, nebo natolik vágní, že ve skutečnosti způsobují, hlavně na ZŠ, zmatky a anarchii. Učitelé jim nerozumí, žáci teprve ne, a rodiče to je vůbec komedie. A nyní navíc už podstatně zastaralé. Chtěl bych vědět, kolik procent rodičů ty stostránkové ŠVP vůbec někdy četlo.
Jenže to se tu vědělo už od začátku. Ale kdo se ozval byl za kreténa, konzervu, provokatéra, nekňubu, pitomce a obludu neschopnou chápat novoty a nové přístupy. A inspekce, která roky buzeruje školy a šťourá se v tom marasmu, nyní učinila objev?? No to mě po...drž!!!! To by mě zajímalo, jak dlouho ten alibismus ještě potrvá, než se vrátíme zpátky k pořádným osnovám a tematickým plánům. A třeba za ZŠ i k jednotné řadě učebnic. A kdo třeba nahlas řekne, že pracovní listy jsou jen hodně dobrým byznysem pro jejich vydavatele. A že povinná základní škola by měla umožňovat bezproblémový přechod žáka například při stěhování. Což je dnes v praxi hodně velká peripetie. Jiné ŠVP, jiné učebnice, jiné PL, jiné názvy předmětů, látka odučená jindy a to i v jiném ročníku... chaos na entou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.