Bořivoj Brdička: Internet nás zavádí na scestí

čtvrtek 21. prosince 2017 ·

„Co mě trápí, není jen samotné násilí, které ovlivňuje naše děti, i když to se mě dotýká velmi silně. Nejvíce mě znepokojuje to, že toto je jen jedna forma internetovou infrastrukturou podporovaného zneužívání svobody projevu, které se týká nás všech, a my se dosud ostýcháme o tom mluvit. (…) Jedná se o výsledek práce lidí spolupracujících se stroji. Bohužel je nemožné pohnat někoho k zodpovědnosti, škody jsou však opravdu velmi vážné,“ píše James Bridle v článku Something is wrong on the internet. Pojednává o aktuálním vývoji platformy Youtube (dále jen YT). O autorovi a jeho textech informuje Bořivoj Brdička.


James Bridle (twitter.com)
Problém je v tom, jaký vliv má YT na děti. James Bridle sám patří k první síťové generaci, která je odkojena volným sdílením informací. Ta kultura byla postavena na přesvědčení, že přístup k informacím a svobodné spojení s kýmkoli na celém světě povede k hlubšímu porozumění a zmenšování rozporů mezi lidmi. Jednou z příčin mohlo být možná to, že ve svých počátečních fázích vývoje byl internet sítí čistě akademickou. Stává se z něj ale něco trochu jiného, něco, co naplňuje pochmurné vize Neila Postmana (Ubavit se k smrti, 1985) a jde možná ještě o něco dále. Vývoj současného internetu je bohužel do značné míry veden spíše snahou ovlivnit uživatele – buď jen za účelem generování zisku, nebo, a to je ještě horší, s cílem získat politickou moc směřující k ovládnutí celého světa.

Platforma YT v poslední době stále více mění charakter a místo svobodného sdílení nápadů (remix) se profiluje jako nástroj na generování zisku. Snad každý z nás již slyšel o tom, že vznikla nová profese youtuber, že takový youtuber může vydělat i pohádkové jmění. Výdělek je ale závislý na tom, kolik lidí se na jeho výtvory podívá. Tento princip však zavádí celý tento byznys na scestí. Nutí autory za každou cenu vyvolávat zájem diváků. Jenže to je stále těžší a konkurence veliká. Nejúspěšnější jsou ti, kteří ohromují něčím neuvěřitelným či šokujícím, prostě něčím, co jejich fanoušky zaujme. Je jasné, že se chtějí hlavně bavit.

Primární cílovou skupinou youtuberů jsou pochopitelně mladí lidé, protože ti mají na internetu, a na YT zvláště, většinu. James si dal tu práci a prohlédl množství videí určených menším dětem. Zjistil velmi nedobrý trend, který naznačuje snahu celé řady autorů (většinou celých autorských týmů) orientovat se právě na děti. Jedná se bohužel o cílovou skupinu nejsnáze ovlivnitelnou a značně zranitelnou. Stačí se podívat, která videa (kanály) jsou nejsledovanější.

To nejhorší z pohledu vychovatele jsem si nechal nakonec. V mnoha případech vede snaha zaujmout (a vydělat) k použití zcela nevhodné formy, která může v dětech vyvolat traumatizující zážitky. James našel a odkázal celou řadu případů, kde je hojně používán strach a násilí. Většina z nich dnes již není dostupná. Jeho článek se totiž stal natolik čteným, že na něj Google musel reagovat a zavedl nová pravidla. Videa obsahující násilí určená malým dětem, jsou-li uživateli označena jako nevhodná, blokuje. Přesto není problém najít jinou ukázku.

Celý text naleznete zde
První článek o Jamesi Bridleovi naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.