Soukromé školy jsou pro stát levnější a maturitu neprodáváme, bojuje předseda sdružení proti Babišovi

čtvrtek 21. prosince 2017 ·

Premiér Andrej Brabiš kritizoval příspěvky pro neveřejné školy, které podle něj dostávají 6,5 miliardy ročně a Česko je prý jediná země na světě, jež je takto financuje. Babišovo tvrzení zpochybnilo vzápětí několik odborníků na školství. Reportáž přináší Český rozhlas Plus.


Podle poslance Ivo Vondráka (ANO) je problémem, že některé školy sází na to, že si do nich studenti chodí zaplatit své maturitní vzdělání. „Pokud se poskytuje kvalitní veřejná služba soukromým sektorem, tak proti tomu nic nemám,“ upřesňuje.

„Podle mě je nehorázná lež tvrdit, že žáci chodí na soukromé školy, aby si zaplatili maturitní vysvědčení. Od roku 1991 jsem se s tím nesetkal, reaguje,“ předseda Sdružení soukromých škol Vladimír Kolder.

Ztráta veřejných peněz by podle něj byla pro drtivou část škol likvidační, často se totiž jedná o neziskové společnosti. V řadě případů ani nevybírají školné a poskytují stejnou službu jako státní školy. „Ve školství v podstatě ani nemůže fungovat byznys. Podle zákona nemůžeme vytvářet zisk, který bychom si strčili do kapsy, ale musíme ho reinvestovat,“ zdůrazňuje.

„Když vezmu jen náš příklad, tak od roku 1991 jsme do renovace budov a nových učeben nainvestovali stovky milionů korun, čímž jsme šetřili státní rozpočet. Dotváříme vzdělávací síť a soukromé školy jsou pro stát až o čtyřicet procet levnější než veřejné,“ uzavírá.

  Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
21. prosince 2017 v 10:10  

No nevím, když srovnám Babišův populistický výrok s hromadou nesmyslů exministryně školství v nedávném blogu o inkluzi, přijde mi, že kritiku za mimóznost by zasloužila spíš ona.
Ale rozpoutá-li se diskuze o způsobu financování soukromých škol či podmínkách jejich zřizování, jen dobře...

Co bych potřeboval dovysvětlit, je trochu rozpor mezi některými výroky a mým chabým právním ánungem...

"Ztráta veřejných peněz by podle něj byla pro drtivou část škol likvidační, často se totiž jedná o neziskové společnosti."
- může se ale jednat i o obchodní společnosti... Aspoň občas.

"Ve školství v podstatě ani nemůže fungovat byznys. Podle zákona nemůžeme vytvářet zisk, který bychom si strčili do kapsy, ale musíme ho reinvestovat"
Podle kterého zákona? Ve školském jsem nic moc takového nenašel, takže asi v něčem o obchodních společnostech... Nebylo by vhodnější - ze systémového hlediska - vypustit těch několik odstavců z ochodního zákona a omezit možnost zřizování škol na neziskové společnosti?
Ono i pak se myslím dají najít způsoby, jak zisk přesunout do nějaké kapsy... Třeba reinvestovat do manželky majitele...



Zdeněk NUTZ řekl(a)...
22. prosince 2017 v 11:49  

Jak se dají jednoduché věci zašmodrchat.
Tak já to pro některé zjednoduším.
Soukromá hospoda funguje tak, že hospodský nakoupí zboží a prodá ho dráž o takzvanou marži. Tedy vybere peníze od zákazníků. Z rozdílu financuje veškeré náklady na opravu hospody, světlo, teplo, mzdy. Pokud mu něco zbyde, vznikne mu zisk, ze kterého musí zaplatit daně. Od státu nedostane nic, neboť daňoví poplatníci nepřispívají ze svých daní na provoz hospod.
Soukromá škola funguje tak, že přijme žáky a vzdělává je. Peníze nedostane od nich přímo (školství je dle ústavy bezplatné), ale dostane je ze státního rozpočtu, protože na vzdělávání přispěli daňoví poplatníci ve svých daních.
Je to jenom jiná cesta peněz.
Co je na tom tak nejasného?
Problém je, že nestátní škola dostane jen 60 - 90% těchto peněz. Proč nedostane také 100% toť otázka.
Stejně to funguje také ve zdravotnictví, akorát tam se tomu nikdo nediví. Kritizovat příspěvek státu do soukromých škol je nesmysl a pan Babiš to dobře ví. Byl snad ministrem financí.
Jo až se najde konkrétní případ, kdy nějaká škola prodala maturitu, tak ho zveřejněte. Ve skutečnosti to je blábol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.