Rostou rozdíly v kvalitě škol

pondělí 27. listopadu 2017 ·

Na jedné straně elitní soukromé školy a víceletá gymnázia, na straně druhé základky v ghettech. Rozdíly mezi kvalitou výuky se prohlubují. Zvláště školy v sociálně vyloučených lokalitách mají problém sehnat učitele a pro podstatnou část jejich žáků je vrcholem studia devátá třída. Reportáž přináší časopis Týden.


Nůžky mezi vzděláním chudých a bohatých dětí se v Česku neúměrně rozvírají. Upozornila na to Evropská komise v souvislosti s testem znalostí českých dětí. „Česká republika vykázala (ze zemí OECD) jeden z největších rozdílů mezi školami na základě sociálněekonomického postavení žáků,“ konstatovala EK ve svém Monitoru vzdělávání a odborné přípravy.

Tyto rozdíly se podle ní navíc zvětšují. Mezi dětmi s nejhoršími výsledky se při testech ocitlo 36,5 procenta dětí z nejhůře sociálně a ekonomicky situovaných rodin, ale pouze šest procent potomků bohatých a vzdělaných rodičů. Naopak pouze 1,4 procenta sociálně slabých dětí mělo výsledky nadprůměrné. „Může to souviset se selektivitou školského systému a brzkým rozdělováním žáků do různých typů škol, k němuž dochází ve věku deseti až jedenácti let, někdy i dříve,“ uzavírá Evropská komise.

Evropská komise není sama, kdo zjistil podobný problém. Před časem na něj upozornila i Česká školní inspekce. „Český vzdělávací systém neposkytuje všem rovné šance na vzdělání,“ konstatuje se v jedné z jejích analýz.

„Česká republika se dlouhodobě řadí mezi země, ve kterých jsou nadprůměrné rozdíly ve výsledcích mezi školami. Potvrzuje se tak, že výsledky žáků výrazně záleží na tom, do které konkrétní školy chodí,“ sdělil TÝDNU Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora. České školství je podle něho v tomto směru výrazně selektivní. Andrys přitom odkazuje na již zmíněné analýzy, z nichž vyplývá, že nejhorší situace je v Karlovarském a Ústeckém kraji. Větší vliv na výsledky dětí přitom má postavení a vzdělání rodičů než jejich ekonomická situace.

Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Týden

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.