Optimalizace jako gilotina. Spojí se gymnázia v jeden subjekt?

středa 15. listopadu 2017 ·

Optimalizace. Tohle slovo má pro některé střední školy v regionu podobu gilotiny. Bude je kraj, který je jejich zřizovatelem, rušit? Jaká bude jejich budoucnost, o které rozhodne krajské zastupitelstvo 4. prosince? Ve městech se obávají zániku středoškolského vzdělávání. V Hostinném se kvůli tomu podepsalo pod petici 2600 lidí. „K optimalizačním krokům přistupujeme z důvodu zkvalitnění vzdělávání v našem kraji a v souvislosti s demografickým vývojem,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, zodpovědná za resort školství. Volných míst ve středních školách je jednou tolik co žáků. Informuje Krkonošský deník.


Martina Berdychová (vychodocesi2.cz)
V Hostinném chtějí vyřešit situaci propojením gymnázia a střední odborné školy s vrchlabským gymnáziem. Se splynutím pod jeden silný subjekt souhlasí obě školy i vedení měst. Jiné školy zatím hledají cestu k vyřešení plánované optimalizace obtížně.

„Naše gymnázium a střední odborná škola splyne s Gymnáziem Vrchlabí pod jeden společný, nový subjekt, který rovnocenně zastřeší obě školy. Poskytne oběma organizacím dlouhodobou stabilitu,“ vysvětluje navrhovaný krok, předložený vedení kraje, ředitel Gymnázia a SOŠ v Hostinném Martin Vlášek. „Jestli je v kraji dvojnásobně volných míst oproti počtu studentů, tak je optimalizace asi potřeba,“ uznává. „Pokud by k ní nedošlo letos, řešili bychom ji za dva roky znovu. Proto jsme se snažili najít řešení, které nejen udrží středoškolské vzdělávání ve městě, ale ještě ho rozšíří,“ říká Vlášek.

„Je to logický krok s ohledem na počet žáků a míst. Bránit se tomu nebudeme. Pravdou je, že se překrýváme ve spádových obcích a pokud k tomu přidáme gymnázium v Jilemnici, které sice spadá pod Liberecký kraj, ale je vzdálené jen deset kilometrů, tak hustota gymnázií je tady velká,“ připomíná ředitel Gymnázia Vrchlabí Miroslav Šafránek.

Obchodní akademie v Trutnově by v rámci optimalizace středních škol měla splynout s jinou střední školou ve městě. Podle našich informací jsou ve hře tři. Střední zdravotnická škola, průmyslovka a gymnázium. „Žádné konkrétní informace k tomu nemám. Před čtrnácti dny na jednání v Hradci Králové nám sdělili tyto varianty. Napsal jsem, co si o tom myslím. Celé to považuji za naprostý nesmysl,“ uvedl ředitel trutnovské obchodní akademie Miroslav Albrecht.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.