Změny na školách mohou čekat i gymnázia. Staly se z nich lepší základní školy, říká krajský radní

středa 15. listopadu 2017 ·

Po slučování krajských středních škol by mohly změny potkat také gymnázia. V karlovarském regionu jich funguje devět a podle radního pro školství Jaroslava Bradáče se z nich staly lepší základní školy. „Na gymnázia se vytahují skoro všechny děti, které mají studijní předpoklady. Záležet tak bude na rozhodnutí krajského zastupitelstva. Buďto řekne, že gymnázia mají být pro talenty, nebo se smíříme s tím, že jsme z nich udělali lepší základní školy,“ uvedl pro MF DNES.


Jaroslav Bradáč (kr-karlovarsky.cz)
V regionu kvůli chystaným změnám vznikla pracovní skupina, která má již posvěcenou úpravu oborů zhodnotit. „Obávám se, že vznik jakési expertní komise kraje, která má již schválený materiál znovu posoudit, je už jen jakousi „úlitbou bohů“, kteří stejně jakékoliv připomínky zametou pod stůl,“ varoval Petr Zahradníček.

Podle Jaroslava Bradáče by ale odborníci měli odhalit případné zádrhely nebo to, zda kraj něco neopomněl. Současná diskuze se podle něj netočí kolem jádra celé věci, ale spíše kolem zástupných problémů. „Podstatou, proč ony změny musíme udělat, je kvalita. Tedy aby si školy nepřetahovaly žáky a měly vybavení, které žáci potřebují,“ řekl radní.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

1 komentářů:

Milan řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 23:27  

Politik objevil Ameriku. Tento stav znají učitelé na ZŠ už celá léta. Je určitě s podivem, když město se 12000 obyvateli má v populačním ročníku cca. 180 žáků, z nichž má zájem o gymnázium více než třetina a celá šestina (více než 15%) je přijato ke studiu. A to je v letech, kdy jsou silné ročníky. Před několika lety byl poměr cca. 150 žáků a 30 přijatých (20%). Před lety se uvádělo, že na víceletá gymnázia by mělo odcházet cca. 5 -10% žáků ZŠ. Ale osobně o osud VG nemám strach. V kraji nikdy nebude politická odvaha něco s tímto absurdním stavem dělat. Je a bude tu 9 VG na pár kilometrech od sebe a budou mít stále více úroveň lepší ZŠ (i proto, že pro VG platí stejné RVP jako pro ZŠ). Totéž platí i om převisu nabídky volných studijních míst na SOŠ (jak motivovat žáky na ZŠ, když se vždy najde nějaká škola, kde mají volno). A povinné přijímačky se směšně nízkými nepodkročitelnými hranicemi stavu také nepomáhá ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.