Z konkurzu na ředitele NÚV vhodný kandidát nevzešel, řízením je pověřen Václav Pícl

středa 15. listopadu 2017 ·

Ve výběrovém řízení pozici ředitele/ředitelky Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) konkurzní komise žádného z uchazečů jako vhodného kandidáta nedoporučila. Do doby jmenování nového ředitele/ředitelky na základě výsledku nového konkursního řízení pověřil ministr Štech od 15. 11. 2017 řízením NÚV náměstka pro řízení sekce vzdělávání MŠMT Mgr. Václava Pícla. Vypsání nového konkurzního řízení bude ponecháno na rozhodnutí nového ministra/ministryně.


Ve výběrovém řízení na ředitele/ředitelku Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (CERMAT) byli jako vhodní uchazeči doporučeni dva kandidáti - stávající ředitel Ing. Jiří Zíka a RNDr. Michaela Kleňhová. Výběrová komise doporučila Michaelu Kleňhovou jako vhodnou uchazečku na prvním místě.

Její koncepce obsahovala přesahy směrem k využití dat získaných z jednotných přijímacích zkoušek a maturit k další analytické práci, která povede ke zvýšení kvality ve vzdělávání. Stávající ředitel Jiří Zíka byl označen také jako vhodný uchazeč, umístil se na místě druhém.

"Z důvodu zajištění kontinuity výkonu činností souvisejících s předáním řízení CERMATu a již rozpracovaných procesů a postupů souvisejících s přípravou a zajištěním přijímacího řízení na střední školy a maturit v roce 2018 jsem rozhodl, že na dobu určitou v délce trvání jednoho roku, tj. do 30. 11. 2018, bude CERMAT řídit nadále pan Zíka. Vítězná uchazečka, paní Kleňhová, bude v tomto období zástupkyní ředitele pro oblast analýz a vnějších vztahů. Od 1. 12. 2018 by měla Michaela Kleňhová řízení CERMAT převzít," uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech.

Michaela Kleňhová působila jako ředitelka divize statistických informací a analýz Ústavu pro informace ve vzdělávání, na MŠMT pak jako vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí a pověřená náměstkyně ministra pro legislativu a strategie, od roku 2014 pak pracovala v Českém statistickém úřadu na postu ředitelky sekce demografie a sociálních statistik.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 10:08  

Jaký bude další osud klientelistické chobotnice v MŠMT a jím řízených organizacích?

Zajímavé, myslím, je, že z MŠMT a jím řízených organizací odcházejí (prchají) nebo jsou odcházeni lidé tak nesystémově, že náhrada za ně se hledá roky. U Cermatu se to ministr školství, zdá se, odhodlal řešit těsně před svým odchodem. U Národního Ústavu pro vzdělávání (NÚV) se to jemu ani příslušným náměstkům nepodařilo. V únoru to bude už tři roky od kvapného odvolání bývalého ředitele NÚV. Místodržitelská mise současného náměstka pro vzdělávání V. Pícla v NÚV v roce 2015 vedla jen ke jmenování provizorního vedení NÚV v roce 2015. Letos byla dvě kritizovaná výběrová řízení na nového ředitele, ale k jeho jmenování zatím nedošlo. Přestože NÚV dlouhodobě neplnil a dosud neplní vše tak, jak by měl a mohl.

Když byl odejit ministr Chládek, dal se slyšet, že udávané důvody jeho odvolání byly důvody zástupné. Že v jeho odvolání "má prsty respektive chapadla" jakási klientelistická chobotnice, která si s morálkou ani se zákony moc starostí nedělá. Sportovní chapadlo té klientelistické chobotnice v MŠMT bylo již vyšetřovacími orgány zachyceno. Vzdělávací chapadlo, zdá se ještě "čeří vody".

Doufám, že nová poslanecká sněmovna, nová vláda a nový ministr školství si s tou klientelistickou chobotnicí v MŠMT (s "Korupčním vícebojem" v MŠMT, jak říká Transparancy International) poradí lépe, než jejich předchůdci. Lépe než ministři Valachová a Štech.

J.Týř

Viz

http://www.ceskaskola.cz/2017/05/nastupce-valachove-musi-dat-do-poradku.html

Klientelistická chobotnice v MŠMT a špička klientelisticko vzdělávacího ledovce
http://www.ceskaskola.cz/2017/05/nastupce-valachove-musi-dat-do-poradku.html#comment-2321501902321461897

NÚVovské elegie
http://www.ceskaskola.cz/2017/08/vychova-po-cesku-studentka-porovnala.html#comment-5107743372624675431

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.