Odstartoval šestý ročník soutěže Mladý chemik ČR

pátek 10. listopadu 2017 ·

Šestý ročník soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika České republiky odstartoval regionálními koly. Největší chemické klání vyvrcholí v červnu příštího roku národním finále, které se uskuteční v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Šestý ročník soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika České republiky odstartoval regionálními koly.



Největší chemické klání vyvrcholí v červnu příštího roku národním finále, které se uskuteční v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Soutěž je určena žákům devátých tříd základních škol a jejím cílem je představit chemii jako perspektivní studijní i pracovní obor. Akce probíhá za podpory Svazu chemického průmyslu ČR, Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a řady dalších významných firem a institucí podporujících soutěž v domovských regionech. Loňského ročníku se zúčastnilo témeř 14000 žáků.

Na regionální úrovni se soutěž skládá ze tří kol a probíhá v deseti pořadatelských centrech – středních odborných školách: SPŠCH Pardubice, MSŠCH Praha, SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice na Morave, SŠLCH Olomouc, SPŠCH Brno, SPŠCH Ostrava, ISŠ-COP Valašské Meziříčí, SUPŠ Karlovy Vary a SPŠ Otrokovice. „Krajská kola jsou plně v režii pořádajících středních škol, což umožňuje jejich efektivnější spolupráci s partnerskými firmami. Ty soutěž podporují nejen hmotně, ale podílejí se také na doprovodném programu, kterým jsou exkurze v podnicích, workshopy nebo diskuse s odborníky,“ vysvětluje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která klání organizuje.

První soutěžní kolo se uskuteční přímo na základních školách a formou testu prověří teoretické znalosti žáků. Učitelé testy sami vyhodnotí a tři nejúspešnejší řešitele vyšlou do druhého kola. To už proběhne v prostorách pořádající střední školy. Zde mladí chemici absolvují další test, tentokrát o poznání náročnější. „Naším cílem je žáky pro chemii nadchnout, ne je odradit. Tomu odpovídá i podoba testových otázek: jsou zábavné i poučné zároveň a často vycházejí z reálných situací, které žáci znají z běžného života. Třicet nejlepších postoupí do třetího kola zaměřeného na praktické dovednosti v laboratoři,“ přibližuje Pavlína Voldánová ze SPŠ Hranice, autorka soutěžního zadání oblastních kol. Celostátní finále se uskuteční 12. června 2018 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a přivítá čtyřicet nejúspěšnějších účastníků regionálních kol. Mladí chemici nejprve absolvují test teoretických znalostí a poté vypracují praktickou laboratorní úlohu. Zadání obou soutěžních částí je týmovou prací pořádající fakulty.

„Celostátní finále je vrcholnou událostí a závěrečnou tečkou za souteží. Jako pořadatelé se snažíme soutěžícím zajistit maximální komfort a servis, jaký mají k dispozici naši studenti: od práce v nejmodernějších laboratořích přes konzultace s vynikajícími odborníky až po stravování v menze nebo ubytování na kolejích. Kromě soutěžního programu nabídneme také praktické workshopy, exkurze v prostorách fakulty a ukázky efektních pokusů. Pro mnohé finalisty to bývá natolik silný motivační zážitek, že se k nám po maturitě rádi vracejí, aby u nás završili své vzdělání,“ konstatuje Petr Kalenda, děkan FChT Univerzity Pardubice.

Všichni finalisté se mohou těšit na hodnotné ceny, ti nejlepší pak na iPad, chytrý telefon nebo elektronickou čtečku. Pořádající fakulta navíc poskytne prvním pěti finalistům příslib přiznání stipendia v prvním akademickém roce studia na FChT Univerzity Pardubice. „Vysoká popularita Mladého chemika je dána nejen jeho zábavným charakterem a pestrým doprovodným programem, ale také jeho štedrostí. Naděluje totiž soutežícím velmi atraktivní ceny. Za to bychom rádi poděkovali všem jeho partnerům, bez jejichž podpory by to nebylo možné,“ podotýká Gabriela Čebišová za organizátory.

Více informací naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.