Na asistenty bude asi méně peněz

středa 8. listopadu 2017 ·

Školy budou možná od příštího roku dostávat na asistenty pedagoga méně peněz než dosud. Ministerstvo školství připravilo další úpravu vyhlášky o společném vzdělávání dětí, která by měla vést k úsporám ve financování podpory pro handicapované děti, zejména asistentů pedagoga. Informuje ČTK.


Úřad předpokládá, že by novela vyhlášky mohla v příštím roce ušetřit státu zhruba 1,08 miliardy korun. Změny by mohly platit od začátku příštího roku, návrh novely vyhlášky je nyní ve zkráceném připomínkovém řízení.

Nedávná analýza ministerstva školství ukázala, že v loňském školním roce tvořili asistenti 7,2 procenta poskytovaných podpůrných opatření a vyšli stát na 1,35 miliardy. Nově by se už příspěvek státu na asistenta neměl počítat na základě nejvyššího platového stupně příslušné platové třídy, ale středního platového stupně.

Zprávu ČTK převzal deník Právo

13 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 9:52  

Česká inkluze! Bez speciálních pedagogů a teď i bez peněz! Co na to bijci z ČOSIV a EDUinu?

Vladimír Stanzel řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 10:48  

Další důkaz toho, jak skvěle vymyšlená, připravená a financovaná je česká inkluze a jak je školství prioritou vlády. A co na to ČOSIV? Nic, ticho po pěšině. Banda oportunistů bez svědomí a morálky.

Ygrain řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 14:45  

Panebože, to je ale fraška! Představte si, že bychom takhle plánovali dovolenou...

Mámo, pojedem na Bali!
No, táto, to by bylo fajn, ale na to nebudeme mít peníze...
Ale houby, ty hned vidíš všechno černě. Podívej se kolem, všichni jezdí! Copak ty to nechceš děckám dopřát?
No jo, ale co letenky -
No co by, Novákovi lítají každý rok.
Ale Novákovi mají trochu jiné příjmy -
No teda, v životě by mě nenapadlo, že budeš chtít vlastní děti zanedbávat. A vůbec, pojedeme na last minute, je to levnější.
Ale musíme vyřídit cestovní pojištění, a máme vůbec platné pasy? A -
Prosím tě, co porád řešíš? Jedem, a hotovo. Přece už jsme na pár dovolených byli, víme, jak to chodí.
Ale měli bychom sednout a naplánovat -
No tak seď, jestli chceš, já jdu zařídit ty letenky. Ty nám zatím nabal kufry, vyzvedni děcka ze školy, nachystej Pepíčkovi léky, zalej zahradu, domluv se sousedem, ať otrhá meruňky, odvez kočku a kanára k vašim a cestou jim kup žrádlo, půjč od Nováků nějaký brožůry, udělej řízky a upeč buchtu na cestu, jo a kup mi nový plavky a surf.
A jak, prosím tě, bys tam chtěl vézt surf? Nebylo by lepší ho půjčit na místě? Vždyť na tom stejně neumíš, a bude to stát majlant - no tak, táto, kam běžíš? Vždyť jsme se ještě nedomluvili!...@♠•▲@... Dobrá, když surf, tak surf. Pravda, až táta dojede na letiště, zjistí, že nemá na letenky, ale třeba nám zbude aspoň na Mácháč. Možná tam ten surf i jednou použijeme, než z něho táta spadne do vody, málem se utopí a pak bude nadávat, proč se ten zatracenej krám kupoval a že to stálo moc peněz.

Eva Adamová řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 15:22  

Kdyby to byla fraška, bylo by to ještě dobré, ale ona se z toho klube tragédie.

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 15:50  

Mě připadalo, že na inkluzi jde málo peněz. A vidíte, oni mají pocit, že moc.
A teď babo raď - kde je analýza (opravdová), že tolik peněz není potřeba? kde přesně ty peníze byly na houby? jak se to projevilo? (jeli si za to učitelé na výlet, dali si v restauraci společný oběd...).
Nebo prostě nejsou peníze, oprava, není ochota dát více peněz, tudíž napíšu, že jsou zbytečné a seberu je????
Mimochodem, kdyby někdo z novinářů, třeba pan Komárek, oslovila tu slavnou inkluzivní společnost (Laurenčíková a spol) a poptal se i na jejich názor, byla bych spokojená. sami zcela podivně zmlkli.

Michal Komárek řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 16:01  

Už se stalo, paní Karvaiová, reakce je přislíbena. Děkuji! Hezký den!

turistao 982 řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 16:42  

A nešlo by udělat inkluzi bez asistentů? Učitelé přece zvládnou "nemožné ihned, zázraky do tří dnů". Teď, když nám přidali, se přece musíme snažit!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 17:04  

Kdybych by ze společnosti, která může za zpackanou inkluzi, chodil bych kanálama a taky by o mně nebylo slyšet.

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. listopadu 2017 v 17:24  

Já také navrhuji místo asistentů kvalifikované speciální pedagogy. jenže to by bylo ještě dražší než asistent.

Eny Gma řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 7:59  

Nevím, co nás má překvapit? Inkluze vyřešila hlavní problém - zadusit praktické školy a potažmo tak vyřešit "vzdělávací nerovnosti". Myslím že paní emeritní ministrině má splněno.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 9:41  

Přesně: a jsme zase u ostudného rozsudku D.H.

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 15:13  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2017 v 15:15  

Slovo ASI nebylo na místě. Určitě. A popravdě, asistenti pomůžou, ale je to spíš o tom, že ulehčí práci učitelům, pomůžou hlídat. Nemají nic společného se zdravotně postiženými v základkách, nebo´t nejsou odborníky. Celkem je dost zajímavé, že se snad NIKDO nezajímá o to, co by žákům s SVP (především ovšem těm se zdravotním a mentálním postižením) pomohlo, a to je pracovní síla speciálního pedagoga. Zabedněnost novinářů je v tomto ohledu obzvlášť příšerná. To je asistent sem, asistent tam. A co ti,co to s SVP umí??? Najde se někdo normální, kdo se na to poptá?? Naše škola má přes 500 žáků. V každé třídě jsou 4-6 žáků s SVP a ještě máme 2 speciální třídy pro LMP. Mám půl úvazku jako speciál školní do příštího roku a nevím, jestli PPP napíše další dva roky. Je to normální situace? Když i PPP říká, že by naše škola potřebovala plný úvazek? Jenže nebudou ho moci dát, protože v novele to není možné. Blbákov lidi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.