Studentské volby vyhráli s náskokem Piráti, druhé skončilo ANO

středa 4. října 2017 ·

Studentské volby do Sněmovny vyhráli s náskokem Piráti, kteří získali téměř 25 procent hlasů. Druhé hnutí ANO mělo 11,88 procenta hlasů, třetí TOP 09 dostalo 11,75 procenta a čtvrtá SPD 7,76 procenta. Do Sněmovny by středoškoláci poslali ještě Zelené, ODS a hnutí Sportovci. Celkem odevzdalo hlas 40.068 studentů z 281 škol po celé České republice. ČTK o tom dnes informovala společnost Člověk v tísni, která studentské volby od roku 2010 pořádá.


Volit mohli žáci starší 15 let. Školní volby se uskutečnily dnes a v úterý. Věrně napodobovaly ty opravdové. Zasedly studentské volební komise, voliči museli prokázat svou totožnost, obdrželi hlasovací lístek, za plentou na něm zakroužkovali vybranou stranu a vhodili ho do urny. Po ukončení komise sečetla platné hlasovací lístky a výsledky poslala k dalšímu zpracování sociologické agentuře Millward Brown.

U studentů by neuspěly některé současné parlamentní strany. KDU-ČSL získala 3,49 procenta hlasů, komunisté 3,29 procenta a ČSSD 2,48 procenta. Naopak Piráti vyhráli na gymnáziích, středních odborných školách i učilištích. Zatímco na gymnáziích ale skončila druhá TOP 09 s více než 15 procenty hlasů, na středních odborných školách byla až čtvrtá za Piráty, ANO a SPD, na učilištích se pak před ní dostali ještě hnutí Sportovci, Blok proti islamizaci, Rozumní a komunisté.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 11:43  

Souhlasím s názorem, že "Člověk v tísni" uvádí některými svými aktivitami školství do politické tísně v rozporu se zásadou, že "politika do škol nepatří".* Zarážející je, myslím, především to, že MŠMT ČR, zřizovatelé škol, rodiče, média a celá veřejnost tuto politickou akci údajného "Člověka v tísni" tolerují. Zarážející je, myslím, i to, že ji tolerují učitelé a umožňují ředitelé více než 10 % středních škol. J.Týř

* Viz
http://www.ceskaskola.cz/2017/10/clovek-v-tisni-startuje-nejvetsi-sbirku.html

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 11:52  

Docela by mne zajímaly statistiché údaje o té akci:

40 068 účastníků : 281 škol = 142,6 žáků na zúčastněnou školu.

Znamená to, že "Člověk v tísni" se soustředil jen na malé (třeba soukromé) školy a že většina větších škol má i větší rozum?

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 12:32  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 12:50  

Statistika je zveřejněna v Pedagogickém infu:

http://www.pedagogicke.info/2017/10/studentske-parlamentni-volby-2017.html

Akce se účastnily i velké školy. Názor si může udělat každý sám. Podle mého názoru je zájem žáků i reprezentativnost výsledků pro organizátory z "Člověka v tísni" dost žalostná věc.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
5. října 2017 v 14:01  

Všimli jste si někdo někdy, že by se "Člověk v tísni" nějak zásadně zastal českého rozpočtově šizeného a pečovatelizačními aktivitami sužovaného "Školství v tísni" (šizeného VZDĚLÁVÁNÍ dětí a šizených učitelů v tísni)?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.