Firmy chtějí změnu školství kvůli většímu vlivu na výuku. Možnosti duálního vzdělávání budou zkoušet vybrané střední školy v kraji

středa 4. října 2017 ·

V podstatě o návrat někdejší praxe učňovského školství, kdy se učni jeden týden vzdělávali ve škole a druhý týden byli na praxi, většinou u svého budoucího zaměstnavatele, se chce ve spolupráci s vybranými středními školami pokusit Svaz průmyslu a dopravy. Včera svou snahu posunul dál podpisem memoranda se zástupci Moravskoslezského kraje a ministerstva školství o vzniku pilotního projektu duálního vzdělávání. Připomíná MF DNES.


Jan Rafaj (spcr.cz)
Nový systém má začít fungovat na vybraných školách v kraji od příštího školního roku, částečně se zkouší již dnes. Firmám by měl zajistit kvalifikované zaměstnance, žákům jistotu zaměstnání. „Inspirovali jsme se v zahraničí, kde propojení studia a praxe ve firmách funguje dlouhou dobu, například v Německu nebo v Rakousku,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. „Samotný německý model by ale v našich podmínkách byl příliš drahý, proto jsme se jej snažili přizpůsobit našim podmínkám. Dnešní podpis memoranda všemu dává oficiální punc,“ podotkl Rafaj.

„Myslíme, že jde o model výhodný pro všechny zúčastněné,“ řekl Mojmír Kahánek z kopřivnické společnosti Brose. „Z pohledu zaměstnavatelů jde v podstatě o nutnost, jak si do budoucna zajistit kvalifikovanou pracovní sílu. V případě duálního školství jde o to, že se studenti dostanou do praxe, zaměstnavatel dokáže lépe komunikovat se školou a ta může připravit konkrétní učební plány.“

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. října 2017 v 11:22  

už jenom tu drobnost - kdo to bude platit-

tyrjir řekl(a)...
4. října 2017 v 18:30  

Poplááách! MŠMT si zase začíná uvolňovat ruce přesunem své odpovědnosti za vzdělávání někam jinam! Budou mít zase víc času na další nesmysly! :)))

mirek vaněk řekl(a)...
5. října 2017 v 14:42  

Aha. Takže nejsou mistři OV tak naženeme žáky do fabrik. Jen abysme nemuseli slušně zaplatit. A co v krajích, kde fabriky nejsou? Tam je stát postaví? Děti nebudou vzdělávány nebo budou dojíždět?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.