Průzkum: Většina mladých nevěří politikům a podporuje demokracii

neděle 15. října 2017 ·

Zhruba tři čtvrtiny mladých Čechů nevěří politikům a mají pocit, že pro ně politici nic nedělají. Přibližně 80 procent mladých lidí se ale v Česku o politiku zajímá a podporují demokracii. Ukázal to průzkum mládežnických organizací v zemích visegrádské čtyřky, sdělila ČTK mluvčí České rady dětí a mládeže (ČRDM) Soňa Polak. Vyplynulo z něj také, že téměř polovina Čechů mezi 15 a 24 lety by se do tří roků chtěla odstěhovat do zahraničí. Informuje ČTK.


Soňa Polak (crdm.cz)
Většina mladých lidí v ČR (84 procent) v průzkumu uvedla, že česká politika potřebuje nové tváře a nové lídry. Přibližně polovině dotázaných se všechny politické strany zdály stejné. Na druhou stranu podobné množství mladých věřilo ve smysluplnost občanské společnosti. Mladí lidé proto také poměrně často o politice diskutovali. Zhruba polovina jich na toto téma hovořila s rodinou a s přáteli. Třetina debatovala o politice ve škole a přibližně čtvrtina v rámci volnočasových aktivit.

Nejvíce mladých lidí, a to víc jak polovina, se o veřejné dění a politiku zajímalo v uplynulém roce na internetu a sociálních sítích. Stejné množství mladých Čechů získávalo informace také z televize. Rozhlas jich kvůli politice poslouchalo 17 procent, zhruba stejně (18 procent) jich četlo tištěné noviny a časopisy.

Účast v parlamentních volbách považuje za svou povinnost 62 procent dotázaných. Dvě třetiny lidí se domnívají, že výsledky voleb ovlivní jejich život a považují je za příležitost, jak mohou dát najevo své osobní zájmy. Třetina považuje volby jen za ztrátu času.

Průzkum mládežnických organizací se konal letos v létě a zúčastnilo se ho 734 mladých lidí v ČR.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
15. října 2017 v 20:48  

Na způsob provedení ankety se radši nebudu ptát...
---

"Popíšu vám předem, jak to dopadne. Vy se jich zeptáte, jestli věří politikům, a oni řeknou, že ne. Pak se jich zeptáte, jestli podporují demokracii, a oni řeknou, že jo... Ale prosím."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.